Csalással és álszentséggel vádolja a Viacomot a YouTube

Az évek óta zajló Viacom-Google per egyes dokumentumait csütörtöktől a nyilvánosság is megismerheti, s máris súlyos vádak hangzottak el ezekkel kapcsolatban: például a YouTube szerint a Viacom munkatársai éveken át „titokban” töltötték fel az oldalra a saját anyagaikat, hogy a videomegosztó elleni támadásuknak erősebb alapot biztosítsanak.

Mint ismeretes, a YouTube egyik legnagyobb ellenfele a Viacom médiavállalat, akik már 2006 óta, még a Google által történt felvásárlás előtt elkezdve folyamatosan azzal vádolják az oldalt, hogy illegálisan teszi elérhetővé a felhasználók által feltöltött Viacom-tartalmakat. A háború akkor fordult komolyra, amikor a Viacom 2007-ben benyújtott egy egymilliárd dolláros kártérítést követelő keresetet a bíróságra. Panaszukban azt állították, hogy a Google és a YouTube vezetői tisztában voltak azzal, hogy számtalan tartalom illegálisan került fel az oldalra, ám ez ellen nem tettek semmit, szándékosan megsértették a szerzői jogi törvényt, hogy látogatottságukat növeljék.

A most napvilágra került iratokból kiderül, hogy a Viacom bizonyítékai között vannak olyan e-mailek, melyeket a YouTube alapítói, Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim váltottak egymással még 2005-ben, s ezek egyike például arról szól, hogy Chen szerint „a lopott” videókra kell építkezniük, ha növelni akarják a látogatottságot, s ezt megtehetik, mivel ők nem felelősek a felhasználók tetteiért – ez egyébként az 1998 óta érvényben lévő amerikai digitális szerzői jogi törvény (Digital Millennium Copyright Act – DMCA) egyik legfontosabb pontja, amely szerint az online szolgáltatók csak korlátozott felelősséggel tartoznak felhasználóik tevékenységéért (ha a szolgáltató tudomást szerez a jogsértésről, majd eltávolítja az adott tartalmat, akkor nem vonható felelősségre).

A periratok megjelenése után a Viacom egy igen kemény hangú közleményt adott ki, melyben teljes mértékben bizonyítottnak látják azt, hogy mind a YouTube alapítói, mind a céget felvásárló Google tudatosan törvénysértésre alapozta a szolgáltatást.

A periratokat és Viacom közleményét azonnal kommentálta a YouTube főtanácsadója, Zahavah Levine, aki egyrészt az említett e-mail szövegének félremagyarázására utal, és a DMCA által biztosított védelemre hivatkozik a cég hivatalos blogján, másrészt pedig egy igen súlyos vádat fogalmaz meg: szerinte a Viacom vezetői egyrészt rendszeresen reklámcélokból hagyták fenn a felhasználók által feltöltött védett tartalmakat, másrészt pedig külsős cégeket (összesen 18-at) bíztak meg azzal, hogy átlagos felhasználóként töltsenek fel újabb és újabb klipeket. Ezek a vállalkozások aztán rontottak a feltöltött anyagok minőségén, hogy erősítsék a magánfeltöltés hitelességét.

Levine azt is megemlíti, hogy nyilván a bosszú is vezeti a Viacom vezetőit, mivel többször is sikertelenül próbálták felvásárolni a YouTube-ot. A tanácsadó szerint a YouTube gyakorlata törvényes és mintaszerű: az általuk kialakított rendszer segíti a jogtulajdonosokat abban, hogy monitorozzák a tartalmakat, s ha illegális anyagra bukkannak, majd ezt jelzik a YouTube-nak, ők a törvény előírásait követve törlik azt.

Azóta történt

Előzmények