Veszteséges a legnagyobb európai chipgyártó

Veszteséget jelentett harmadik negyedévére az STMicroelectronics, Európa legnagyobb chipgyártója. Carlo Bozzoti vezérigazgató szerint a pénzügyi válság negatív hatásai miatt a félvezetőipar növekedési üteme az idén nem fogja elérni a korábban várt 4-5 százalékot, valószínűbb, hogy valamivel 3 százalék alatt lesz. A vállalat már a negyedik negyedévre sem tekint hurráoptimizmussal: a most elért 2,7 milliárd dollárnál 0-8 százalékkal alacsonyabb árbevételt vár az év végi trimeszterre. És bár a kereslet várhatóan a cég összes piacán csökkenni fog, az erősödő dollár segít a nyereséghányad szinten tartásában.

Az MP3-lejátszóktól az autókig a legkülönfélébb termékekbe chipeket gyártó vállalat – melyet az olasz SGS Microelettronica és a francia Thomson Semiconducteurs egyesítésével hoztak létre 1987-ben – 289 millió dolláros nettó veszteséget ért el a szeptemberrel véget ért három hónapban. Ezt több egyszeri tételnek köszönheti, többek között egy, az Intellel közös flashmemória-gyártó vegyes vállalathoz, a Numonyxhoz kapcsolódó 344 millió dolláros leírásnak.

Az STMicroelectronics csoportszinten most már csak 6-8 százalékos árbevétel-növekedést vár az év egészére, pedig júliusban még két számjegyű bővülést jelzett előre.

Azóta történt

Előzmények