Szenvednek a memóriagyártók

Fekete év volt a 2008-as a memóriagyártók számára – derül ki az iSuppli idei évre vonatkozó félvezetőipari gyorsjelentéséből. „A chipipar globális árbevétele várhatóan 2 százalékkal fog csökkenni 2008-ban, ami javarészt a memóriachipek forgalmának 16,9 százalékos visszaesésével magyarázható. A legnagyobb 29 memóriagyártó közül mindössze kettő tudta növelni az e termékkör értékesítéséből származó árbevételét az idén. Nem mondhatunk mást, mint hogy 2008 a memóriaipar számára katasztrofális év volt” – vonta le a következtetést az adatokból Dale Ford, a piackutató illetékes vezetője.

A legnagyobb vesztes a német Qimonda AG volt, amelynek árbevétele 40,7 százalékot zuhant, de látványos forgalomcsökkenéssel kellett kibékülnie a dél-koreai Hynixnek (29,1%), valamint a tajvani Nanya Technologynak (29,1%) és Powerchip Semiconductornak (23,4%) is.

Az iSuppli becslése szerint az idén a chipipar teljes árbevétele 266,6 milliárd dollár lesz a tavalyi 272 milliárd után. Várhatóan csak kevés gyártó tud látványosan javítani tavalyi teljesítményén: ezek között van a Qualcomm, amely az első olyan, saját gyárral nem rendelkező chiptervező vállalat, amelynek sikerült bekerülnie a top 10-be, és a Broadcom, mely 26,4 százalékos növekedésének köszönhetően öt helyet javított.

A nem végleges adatok alapján készült statisztika szerint a memóriapiacot kivéve a kalapból a chipipar 2 százalékkal bővült volna, mivel a memóriák a teljes félvezető-forgalom 17,9 százalékát teszik ki. A visszaesés azonban nem kizárólag e chipek számlájára írható. A legnagyobb tíz chipgyártó közül hatnak csökken az árbevétele, és ezek közül három nem érdekelt a memóriabizniszben.


Azóta történt

Előzmények