Vásárolj egy Dell számítógépet, a fát majd mi elültetjük!


Michael Dell háza körül már vannak fák

A Las Vegasban megrendezett CES-en (Consumer Electronics Show) mondott beszédében Michael Dell, a róla elnevezett számítógép atyja és gyártója különös beszédet mondott: a high-tech bemutatókra összegyűlteknek azt javasolta: ültessenek fákat.

Dell kifejtette, hogy cége új programot kezdeményez, melynek az „Ültess egy fát nekem” (Plant a Tree for Me) nevet adták, s ennek keretében arra ösztönzik a vásárlókat, hogy minden notebook után 2 dollárt, minden asztali számítógép után 6 dollárt adományozzanak két alapítvány számára. A Conservation Fund és a Carbonfund két olyan nonprofit szervezet, melyeknek célja a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítása, s ennek érdekében elültetendő fákat vásárolnak. Mindez azért merült fel a számítástechnikai ipar egyik csúcsvezetőjében, mert véleménye szerint az elektronikai ipar szén-dioxid-termelése hihetetlen mértékben roncsolja a környezetet. Dell szerint az ilyen önkéntes akciók sokkal hatékonyabbak, mintha a kormányzati szabályozásra várnának, s a siker érdekében a kezdeményezés egyelőre még fel nem becsülhető adminisztratív költségeit magára vállalja.

Jelen pillanatban mindazok az amerikaiak, akik a Dell által gyártott számítógépet vásárolnak az interneten, már felajánlhatják a kért összeget, s erre áprilistól Európában is lehetőség lesz.

A vállalatvezető egy interjúban elmondta, hogy személy szerint is nagy felelősséget érez a környezet állapotáért, s azt szeretné, hogy minél több ember gondolkodjon így. Nem felejtette el azt sem megemlíteni, hogy vállalata – ezt egyébként a nemzetközi felmérések is igazolják – különös gondot fordít a régi számítógépek begyűjtésére, terveik szerint 2009-ig 124 millió kilogramm régi „vasat” kívánnak ingyenesen összeszedni a fogyasztóktól.

Ne feledjük: az Egyesült Államok kormányzata még mindig nem írta alá a Kiotói Egyezményt, mely radikálisan szorítaná vissza a szén-dioxid-kibocsátást. A kérdés csak az, hogy egy ilyen reklámtól bűzlő álhumánus kezdeményezés pótolhatja-e a technológiaváltást és a szigorú szabályozást. A Dell valóban élen jár a használt elektronikai termékek begyűjtésében, arról azonban nem szólnak a híradások, hogy mit tesznek a felhalmozódott hulladékkal.

S talán a haszonból, csöndben is oda lehetne adni azt a két dollárt, s nem a fogyasztóktól kéne kérni – mert  meg lennék lepve, ha nem kalkulálták volna bele az árba a lehetséges donációt –, hiszen nem ők használnak környezetszennyező technológiát...

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények