Vaklárma volt, hogy a T-Mobile átveri mobilnetes ügyfeleit

Egy olvasónk jelezte nemrég, hogy a T-Mobile mobilinterneten olyan szokatlan jelenséget tapasztal, amely az összes ügyfelet hátrányosan érintheti. A beszámolója szerint nagyjából két és fél hete a hálózaton rendkívül kis méretű adatcsomagok közlekednek, a megszokott 1500 byte-os pakkok helyett nem ritkán 100 byte-nál is kisebbek, ami a csomagok kötelező tartozékának számító – általában 30-40 byte hosszúságú – fejlécek miatt úgy növeli meg az előfizetők adatforgalmát, hogy a „hasznos” információk mennyisége nem nő. A csomagok ilyen fragmentálása sokszorosára növelheti a felhasználó számára haszontalan adatforgalmat, ami az adott esetben akár a teljes forgalom negyedét-harmadát is kiteheti, azaz például 2 GB-nyi letöltésnél akár 500-667 MB is lehet.

A jelenségre az olvasónk nem mindennapi módon figyelt fel. Az F-Secure termékeit hazánkban forgalmazó 2F 2000 Kft. a honlapján olvasta ugyanis az árulkodó jeleket. Mint ott írják: a finn IT-biztonsági cég internetbiztonsági csomagját használó magyar T-Mobile-ügyfelek panaszolták, hogy nem tudnak böngészni és e-maileket fogadni a hálózaton. A panasz kivizsgálásakor kiderült, hogy azért, mert a csomagban található tűzfal alapértelmezés szerint nem engedi át a 128 byte-nál kisebb adatcsomagokat – ami normális esetben jó taktika bizonyos támadások kivédésére. Ez a szűrő blokkolta egy ideje a T-Mobile mobilinternet-hálózatán a forgalmat, amiért a forgalmazó egy áthidaló megoldást volt kénytelen közzétenni. (Az átengedhető adatcsomagok méretének csökkentését javasolta az ügyfeleknek.) Hasonló problémába más mobilhálózaton, illetve vezetékes internet esetében nem futottak bele.

Olvasónk mindezek alapján azt gyanította, hogy vagy műszaki probléma van a szolgáltató hálózatával, vagy az ilyen rafinált módon próbálja meg átverni előfizetőit.

A méret számít?

Ám mint kiderült: a helyzet korántsem olyan súlyos, mint azt az olvasónk feltételezte. Mert – tudtuk meg a 2F 2000 Kft.-től – nem minden adatcsomag kisebb 100 byte-nál, hanem valójában az történik, hogy a csomagokat két (egy 100 byte-nál kisebb és egy nagyjából 1400 byte méretű) részre bontja szét a szolgáltató. Ez a fragmentálás viszont korántsem okoz olyan mértékű forgalomnövekedést, hogy az aggodalomra adjon okot. Állításuk szerint ugyanakkor ez a fajta csomagelosztás körülbelül két és fél hete tapasztalható a hálózaton, azóta volt gond a tűzfal e beállításával.

Az ügyben megkerestük a T-Mobile-t is, de a szolgáltató azt mondta, hogy a hálózatában az elmúlt időszakban egyáltalán nem történt a felhasználói adatforgalomban átvitt csomagok méretét befolyásoló változtatás. Amint Hammang Henrik kommunikációs menedzser kérdésünkre elmondta: a hálózati oldalon végzett mérések alapján kis- és a nagyméretű csomagok egyforma mértékben találhatóak az adatforgalomban, és ezek összetétele nem változott a T-Mobile 3G-hálózatának indítása óta. A cég szerint a 2F 2000 Kft. állítása – amellyel a felelősséget a mobiltársaságra próbálja hárítani – nem fedi a valóságot. „A felhasználói oldalon bizonyos tűzfalalkalmazások nemrég megjelent verzióiban újabb beállítási lehetőség vált elérhetővé, amely a kisméretű csomagok kiszűrésére szolgál. Bár ez a funkció alkalmas lehet bizonyos külső támadások kivédésére, kisméretű csomagok normál internethasználat során is érkezhetnek a kliensszámítógéphez, ezért ezek kiszűrése nem javasolt” – állítja a T-Mobile, és a konkrét esetben az interneten publikált megoldás alkalmazását javallja. Hammang azt is hozzátette még, hogy az a feltételezés, mely szerint a kisebb méretűre tördelt IP-csomagok átvitelével a T-Mobile több forgalmazott adatmennyiség után tud számlázni, szintén nem fedi a valóságot, mivel a szolgáltató hálózatában az átvitt adatmennyiség mérése az esetenként szükségessé váló csomagtördeléstől függetlenül történik.

Nem érdeke

Az általunk megkérdezett távközlési szakértő is úgy látja, hogy a szolgáltatóknak nem éri meg ilyen trükkökhöz folyamodni. Egyrészt azért, mert az ilyen svindli hamar napvilágra kerül, másrészt pedig azért, mert a mobiltársaságnak nem érdeke, hogy a saját hálózatának adatforgalmát fölöslegesen növelje. Az előfizetők – mondta – úgyis figyelik az adatforgalmi korlátot, és ha kevesebb hasznos adattal érik el, csak elégedetlenek lesznek, de nem fogják szívesebben túllépni – márpedig extra bevételt csak ez hozhatna.

Hogy a csomagok ilyen tördelését mi indokolja, nem tudtuk meg. A 2F 2000 viszont biztos abban, hogy a kisméretű csomagok szűrése az F-Secure tűzfalában egyáltalán nem új keletű funkció: már legalább két éve megtalálható a programban. Szerintük tehát valami mégiscsak változott az elmúlt hetekben a T-Mobile hálózatán. A problémamegoldásba bevont F-Secure szakemberei tudni is vélik, hogy mi: szerintük hálózati hibáról van szó, amelyet egy rossz vagy rosszul konfigurált router okoz.

Azóta történt

Előzmények