Az ígértnél lassabb volt a letöltés: 75 millióra büntették a Magyar Telekomot

Arra még nem volt példa Magyarországon, hogy egy internetszolgáltatót azért bírságoltak volna meg, mert nem tudta biztosítani internetcsomagjai meghirdetett maximális sávszélességét. Most a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) többek között ezért szabott ki 75 millió forintos büntetést a Magyar Telekomra.

A hivatal határozatának indoklásában az áll, hogy a távközlési vállalat 2006 végén, illetve 2007 elején több reklámjában nem adott megfelelő tájékoztatást a fogyasztóknak szolgáltatása valamennyi lényeges tulajdonságáról. Kiderült például, hogy a cég internetes honlapján 2007 áprilisától arról tájékoztatta a fogyasztókat, hogy a T-DSL Profi Grátisz, a T-DSL 4000 és a T-DSL Profi Grátisz Partner díjcsomagokkal akár 4 Mbit/s, a T-DSL Profi Ritmus és a T-DSL 8000 díjcsomagokkal akár 8 Mbit/s maximális letöltési sebesség érhető el, szórólapjain pedig arról, hogy a T-DSL Profi Grátisz díjcsomaggal 4 Mbit/s, a T-DSL Profi Ritmus díjcsomaggal 8 Mbit/s.

A GVH megállapította, hogy a 2007. március 1-jei sávszélesség-bővítés után a 256/4480 kbit/sec és a 480/8096 kbit/sec sebességű csomagok előfizetői között nem volt olyan, aki a hirdetett maximális sebességen tudta volna igénybe venni a szolgáltatást. A Magyar Telekom honlapján a csomagokról szóló tájékoztatásokban ugyan szerepel az „akár” és „maximális” kitétel, a GVH szerint azonban a reklámokban nem az elméleti, hanem a reális lehetőséget kell közzétenni.

Egyes T-DSL szolgáltatásokat hirdető reklámjaiban továbbá a vállalat nem közölte a fogyasztókkal, hogy a szolgáltatáshoz kínált készülék csak meghatározott időre szóló hűségnyilatkozat vállalásával vehető igénybe a feltüntetett áron. A GVH szerint ez is alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére, amin az sem segít, hogy az internetes honlapon lévő tájékoztatókban általában szerepelt ez a feltétel is.

Azóta történt

Előzmények