Gigabites netet demózott a UPC

A svájci leányvállalat tavaszi bemutatója után ma a UPC Magyarországon is demonstrálta, hogy meglévő kábelhálózatán 1 Gbps-nál nagyobb adatátviteli sebesség is biztosítható. A szolgáltató szerint itthon rekordnak számító sávszélességet egy budapesti étteremben tartott sajtórendezvényen mutatták be, melyen a cég kábeltévés videótárában megtalálható Alkonyat (Twilight) filmtrilógia három részét töltötték le a 3 kilométerre lévő központból.

A bemutatott, 1 Gbps feletti adatátvitel a tízszerese annak, amit a UPC ma leggyorsabb lakossági szolgáltatása, a Fiber Power 120 lehetővé tesz, az ADSL-hálózatokon elérhető legmagasabb sávszélességnek pedig a negyvenszerese. A bemutatón ezzel a sebességgel a három HD-film átvitele 80 másodpercig tartott. A demórendszer kiépítésében a szolgáltató a hálózati eszközöket gyártó partnerével, az Arris Grouppal működött együtt.

Jordán Árpád, a UPC műszaki igazgatója a rendezvényen az IT café-nak elmondta: a bemutatóhoz az európai hálózatokban szokásos 860 MHz-es felső frekvenciasáv fölé, 1 GHz-re kellett a vivőket állítani, amire az EuroDOCSIS 3.0 szabvány lehetőséget ad. E technológiával volt először mód a csatornanyalábolásra is, amellyel nagyobb sávszélesség érhető el – a gyorsabb FiberPower csomagok bevezetése is így volt megoldható.

„Jelenleg a modemgyártók 8 csatornát tudnak összenyalábolni, illetve laborkörülmények között működnek már 16 csatornás készülékek is. Ahhoz, hogy az 1 Gbps-nál nagyobb sebesség elérhető legyen, 24 csatornát kellett összenyalábolni, amit a jelenlegi eszközökkel három modemmel tudtunk megvalósítani” – magyarázta Jordán. A szakember úgy látja: technológiai szempontból nem vagyunk messze attól, hogy amint erre igény lesz, a gigabites sebesség egyetlen modemben is biztosítható legyen.

Azóta történt

Előzmények