Újabb kísérlet a kalózoldalak visszaszorítására Franciaországban

Kétéves jogi huzavonára tett pontot a párizsi legfelsőbb bíróság, ítéletében arra kötelezve a Google-t, a Microsoftot és a Yahoo-t, hogy 16 videóstreaming oldalt többé ne tüntessenek fel keresési eredményeikben. A bíróság az ország nagyobb internetszolgáltatóit is kötelezte arra, hogy korlátozzák felhasználóik hozzáférését a kalózoldalakhoz. A cégeknek két hete van a blokkolás megvalósítására.

Az ügyben öt jogvédő csoport képviselt nagy filmkiadókat, disztribútorokat és producereket, és keresetük többek között a Fifostream, dpstream és allostream nevű oldalak ellen irányult, melyek illegálisan tettek elérhetővé jogvédett tartalmakat, a vád szerint ezzel jelentős bevételtől megfosztva a jogtulajdonosokat.

Az Amerikai Mozgófilm Szövetség (MPAA) üdvözölte a döntést, és a szervezet szerint a keresőmotorokat fejlesztő és üzemeltető vállalatoknak felelősséget kell vállalnia azért, hogy a felhasználókat kiemelkedő és egyben jogtiszta moziélményhez segítse. „A mai keresőmotorok rendkívül kifinomultak, ugyanakkor néha még mindig illegális oldalakra irányítják az embereket, még akkor is, amikor azok teljesen legális megoldást keresnek. A jelenlegi helyzet összezavarja a vásárlókat, káros a legális piacnak és legitimálja a jogsértést. A francia döntés egy lépés a helyes irányba.” – mondta Chris Marcich, a szervezet EMEA régióért felelős igazgatója.

Azóta történt

  • 140 milliós bírság egyetlen film megosztásáért

    Az eddigi legnagyobb ilyen svéd perben rekordbüntetést szabott ki a bíróság a torrenten filmet megosztó moderátorra.

Előzmények