A Netflix előnyt kovácsol a kalózkodásból

A fájlcserélő szolgáltatásokról és oldalakról általában akkor születik hír, amikor valamelyik tartalomgyártó vagy tartalomszolgáltató arra panaszkodik, hogy mekkora bevételkiesést okoznak neki az illegális letöltések, vagy olyankor, amikor a hatóságok sikerrel kapcsolnak le egy-egy kiemelkedően nagy forgalmat bonyolító torrent oldalt.

Hirdetés

A Netlix tartalombeszerzésért felelős vezetője azonban néhány nappal ezelőtti, a Tweakers nevű holland oldalnak adott interjújában azt mondta, hogy a cég folyamatosan figyeli a torrent oldalak forgalmát, és az így nyert információ kiemelten fontos lehet olyan esetekben, amikor egy-egy új sorozat megvásárlásáról van szó. Persze ez nem túl meglepő, hiszen az új sorozatok egyben mindig nagy anyagi kockázattal is járnak, mert a tesztvetítéseken elért pontszámok, az IMDB értékelések és a kritikusok véleménye nem mindig tükrözi a műsor valós népszerűségét. Csupán arról van szó, hogy egy nagy tartalomszolgáltató most hivatalosan is elismerte, hogy a torrentnek igenis vannak kézzelfogható előnyei is a sokat hangoztatott hátrányok mellett. Kelly Merryman a Prison Breaket hozta fel példaként, ami hatalmas népszerűségnek örvend a fájlcserélők körében.

A napokban nem csak a Netflix mondta azt, hogy a torrentoldalaknak pozitív hatásai is vannak a tartalomgyártók és szolgáltatók számára. Vince Gilligan, a Breaking Bad (Totál szívás) című sorozat atyja szerint műsora egyenesen a kalózkodásnak köszönheti, hogy túlélte a kezdeti időszakot, ugyanis a legális csatornákon mért nézettségi adatok eleinte nagyon gyengék voltak. Napjaink egyik legnépszerűbb sorozatáért, a Trónok harcáért felelős Time Warner vezérigazgatója is azt nyilatkozta, hogy az elképesztő mértékű illegális letöltés ellenére a kalózkodás valószínűleg pozitívan hatott a legális csatornák forgalmára is, aminek következtében a szokásosnál kevesebbet kellett költeniük hagyományos reklámkampányokra, és az HBO előfizetők száma is nőtt.

Az illegális fájlcserélő hálózatok forgalmának túlnyomó részét manapság a népszerű sorozatok adják, sok országban ugyanis még mindig nem, vagy jelentős csúszással lehet legálisan nézni ezeket a műsorokat. A Netflix esetében már többször felmerült, hogy amelyik piacon elindítja szolgáltatását, ott jelentősen visszaesik a mozifilmek és tv sorozatok iránti illegális kereslet, Reed Hasting elnök-vezérigazgató szerint Kanadában felére esett a torrentforgalom, mióta 3 éve ott is elindult a Netflix.

Azóta történt

Előzmények