Új dokumentációkezelő szolgáltatás indult az MSDN leváltására

Elérkezettnek látta az időt a Microsoft, hogy túllépjen a 10-15 éves technológiára épülő TechNet és MSDN rendszereken. A docs.microsoft.com könnyebb áttekinthetőséget, jobb felhasználói élményt ígér, illetve tartalmat gyártani is jobb lesz benne a vállalat közleménye szerint.

A tesztelési fázisban lévő, felhőre optimalizált megoldás jelenleg az Enterprise Mobility dokumentációkat tartalmazza, a visszajelzések és a tapasztalatok alapján kerülhetnek majd be az eddig felépült tudásbázis egyéb elemei. A mai napon élesített docs egyébként IT szakemberek százainak kérdőíves módszerrel feltárt igényeire, illetve a TechNet és MSDN webes véleménynyilvánító rendszere, a UserVoice tartalmára alapozva készült el.

Világos és sötét téma is választható
Világos és sötét téma is választható

A Microsoft szemmozgáskövető tanulmányokat is bevetett, hogy az olvasók számára komfortos, könnyen olvasható formában jelenjenek meg az információk. Ennek (és a nemzetközi trendeknek megfelelően) eredményeképp szellősebb, nagyobb betűméretet alkalmazó és rövidebb sorokból álló felület született, illetve becsült olvasási idővel gazdagodott a cím alatti szekció.

A tartalmakat logikai csoportokba sorolták be, a kezdőlépésektől a tervezés, kivitelezés, menedzselés és problémamegoldás valamelyikébe pakolták át az információkat. Egyúttal a navigációs lehetőségeket is egyértelműbbé tették. A hosszabb anyagokat felszabdalták, a logikailag elkülöníthető részeket, melyek eddig azonos felületen jelentek meg, lapozhatóvá (és strukturálttá) tették. Egyelőre még nincs PDF illetve nyomtatóbarát nézet, de az ígéret szerint ezt is bevezetik, tehát mindenki abban a formában olvashat majd, ahogy neki kényelmes.

Talán meglepő, de az is újdonságnak számít, hogy a tudásbázis  reszponzív. Ahogy az ASP.NET, az Azure, a .NET Core és a Microsoft Graph dokumentációi, úgy a tudásbázis elemei is várják mostantól a közösségi kiegészítéseket, javításokat. A bejegyzéseket bekezdésenként (illetve kijelölt szövegrészletenként) is lehet kommentálni, köszönhetően a Livefyre együttműködésnek. Sőt, végre a hivatkozások is többet árulnak el az adott cikk tartalmáról, mint az eddig használt számsorok.

Azóta történt

  • A kisvállalkozásokat is feldobja az IT

    A kisvállalatok szerint az IT-eszközök hatékony használata hozzájárul az ügyfélkapcsolatok elmélyítéséhez, és javít az eredményességen is – derül ki a Microsoft felméréséből.

Előzmények