(Frissítve!) Ügyfélkapu: október 1-jén rengeteg jelszó érvényessége jár le!

Több, az adózási ügyekkel is foglalkozó weboldal jelentette meg tegnap figyelmeztetését: minden érintett mihamarabb végezzen jelszócserét az ügyfélkapus bejelentkezési adatainál, mivel a régi jelszavak jó része lejár október 1-jével, és újat kérni külön procedúra.

Az ügy hátterében az áll, hogy 2009-ben eltörölték a regisztráció ötéves érvényességét, vagyis korlátlan ideig fenntartható a fiók, viszont bevezették a két évig érvényes jelszót – a két év természetesen minden egyes változtatáskor újraindul. Jelen esetben azoknak kell ügyelniük nagyon, valószínűleg szép számmal akadnak ilyenek, akik az új szabály hatályba lépése, 2009. október 1. előtt regisztráltak, és azóta egyszer sem változtattak jelszót, mivel ők a lejárat után nem tudnak belépni a rendszerbe. Az első híradásokkal ellentétben, amennyiben ez mégis megtörténik, nem kell újra személyesen elmenni az okmányirodába, mivel a lejárat napja után 60 napig az „Elfelejtett jelszó” opcióval még megkaphatja az új jelszót az ügyfél – új, csak az okmányirodában elintézhető regisztrációt, pontosabban újraaktiválást csak akkor kell indítani, ha valaki e 60 nap alatt sem újította meg jelszavát.

A kormányzati oldal tájékoztatása szerint a jelszócserére háromszor figyelmeztetik az ügyfeleket: a lejárat előtt 1 hónappal, 1 héttel, valamint a lejárat napját megelőző napon. A híradások és a hozzászólások szerint többen panaszkodtak arra, hogy nem kaptak értesítést, ennek oka viszont az is lehet, hogy mivel a kormányzati portálról a figyelmeztetés az Ügyfélkapu nyilvántartásában szereplő e-mailcímre érkezik, és ha valaki esetleg ezt a címet már megszüntette vagy nem megfelelő figyelemmel kezelte, akkor nem jutott el hozzá az információ, és az is előfordulhatott, hogy esetleg átsiklott felette. Az is igaz viszont, hogy a kormányzati portálon sem emelik ki ezt hangsúlyosan, mivel a bejelentkezési oldalon az általános tájékoztató szöveg alján, kiemelés nélkül olvasható a kétéves lejáratra való figyelmeztetés, és ez – tekintve, hogy még nem általánosan elterjedt, hogy erre is ügyelni kell – talán kevés lesz, így a kormányzati portál ügyfélszolgálata feltehetően erősen le lesz terhelve a jövő héten a beérkező, a nem kellő tájékoztatásból, a tájékozatlanságból fakadó panaszok miatt, hiszen valószínűleg kevesen ismerik a 60 napos türelmi időre vonatkozó szabályt is, ők csak azt fogják rémülten tapasztalni, hogy nem tudnak belépni a fiókjukba.

Frissítés: Időközben segítőkész olvasóinknak hála újabb információkat tudunk megosztani. Egyrészt úgy tűnik, bár hivatalos információ erről még nem érhető el ebben a pillanatban, a híradások és a panaszok hatására az üzemeltetők a lejárati dátumot kitolták október 1-ről 2012. január 1-re. Azt még nem tudni, hogy mi lesz az október 2-án lejáró jelszavakkal, de valószínűleg automatikusan azok hatálya is meghosszabbodik.

Másrészt, szintén olvasói információ: ha valaki meg akarja nézni, hogy neki mikor jár le a jelszava, az a következő helyen teheti meg:

ügyfélkapu jelszó

Ügyfélkapu jelszómódosítás from Arpad Varga on Vimeo.

Azóta történt