Az Uber elismerte a vétkességét

Ez volt az ára annak, hogy az amerikai ügyészek ne emeljenek büntetőjogi vádat.

A Reuters hírügynökség beszámlója szerint az Uber Technologies Inc. egy vádalku keretében vállalta a felelősséget azért, hogy 2016-ban igyekeztek eltussolni egy 57 millió utast, illetve sofőrt érintő adatvédelmi incidenst.

Mint annak idején az IT café is beszámolt róla, 2016-ban hackerek betörtek az Uber rendszerébe, megszerezték összesen kb. 57 millió ügyfél és sofőr személyes adatait, és a vállalat mindezt eltitkolta, sőt százezer dollárt fizettek a támadóknak váltságdíjként, hogy azok semmisítsék meg az adatokat.

Mivel sem az érintetteket, sem az illetékes hatóságokat nem értesítették a biztonsági incidensről, megszegték az érvényes amerikai törvényeket. Az eset napvilágra kerülése utána a New York-i ügyészi hivatal vizsgálatot indított, emellett egy ügyfelük szinte azonnal csoportos pert kezdeményezett az Uber ellen. A történtek miatt eljárás indult a váltságdíjat kifizető, a hackereket titoktartásra kérő biztonsági vezető, Joseph Sullivan ellen is.

Stephanie Hinds ügyész most emlékeztetett arra, hogy az Uber kb. egy évet várt, és csak az ekkor felálló új vezetés tett eleget bejelentési kötelezettségének. A vádalku és a viszonylag enyhe szankciók annak köszönhetők, hogy az új vezetés maximálisan együttműködött a hatóságokkal, és láthatóan törekedtek a biztonsági intézkedések szigorítására

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények