Készül a percek alatt feltölthető notebookakku

A Toshiba egy japán informatikai szakkiállításon bemutatta percek alatt feltölthető SCiB (Super Charge ion Battery) akkumulátora noteszgépekbe szánt változatának prototípusát. Amint a PC World írja: a technológiát kezdetben járművekben és ipari környezetben vetik be – friss hír, hogy a jövőre megjelenő Schwinn Tailwind elektromos kerékpárba ez kerül –, számítógépekben csak később jelenhet meg.

Az SCiB a gyártó által közölt adatok szerint 5-10 perc alatt feltölthető a kapacitása 90 százalékára, miközben hosszabb ideig működőképes és jóval többször tölthető, mint a mai lítiumion-akkumulátorok. Az új technológia biztonságosabb is, jóval kevésbé hajlamos a túlmelegedésre vagy rövidzárlatra. Az SCiB akkumulátorok 5-6000 alkalommal is újratölthetők – körülbelül tízszer annyiszor, mint a mai lítiumionos akkuk –, és 10 évig használhatók maradnak. A kedvező tulajdonságokat a vállalat kutatói egy újfajta negatív elektróda és elektrolit, új típusú szeparátorok és új gyártástechnológia bevezetésével érték el.

A PC World beszámolója szerint a Toshiba egy SCiB akkus Dynabook laptopot mutatott be a ma kezdődött Ceatec szakkiállításon, melyet egy hasonló, de lítiumionos energiaforrást használó géppel összehasonlítva demózott. A gyártó képviselője azt nem tudta megmondani, hogy a noteszgépekhez készített SCiB akkuk mikor kerülnek majd piacra.

Azóta történt

Előzmények