Egy napig bírja az új üzemanyagcellás notebookakku

A Panasonic – korábban Matsushita Electric Industrial Co. – mérnökeinek sikerült felére csökkentenie az általuk évek óta fejlesztett üzemanyagcellás notebookakku-prototípus méretét. Az új modell, melyet egy szerdán kezdődő, a megújuló energiaforrásoknak szentelt szakkiállításon mutatnak be Japánban, most már nem nagyobb, mint egy hagyományos akkumulátor, miközben majdnem egész nap képes működtetni egy noteszgépet.

A tüzelőanyagelem-kutatás egyik legnagyobb kihívása a használható méret elérése. A Panasonic kutatói először a 2006-os Consumer Electronics Show-n mutatták be ezt a Direkt Metanolmembrános Cellára (Direct Methanol Fuel Cell – DMFC) épülő akkumulátort, amelynek méretét az azóta eltelt két és fél évben sikerült a felére csökkenteniük. Az új prototípus térfogata 270 köbcentiméter, súlya 320 gramm, és átlagosan 10, maximálisan pedig 20 watt kimeneti teljesítmény leadására képes.

Egy töltéssel – ami ebben az esetben 200 milliliternyi, magyarán 2 deci metanolt jelent – az energiaforrás 20 órányi üzemidőt biztosít egy notebook számára, jóval hosszabbat, mint a ma használt lítiumion-akkumulátorok. Ezekkel szemben további előnye, hogy a metanolpatron cseréjével azonnal újratölthető, nincs szükség többórás újratöltési ciklusra.

A fejlesztésről beszámoló PC World híradása szerint a Panasonic egyben készített egy üzemanyagcellás elven működő, USB-csatlakozókkal ellátott akkumulátortöltőt is, melyet hagyományos akkuk újratöltésére lehet használni például akkor, ha nincs a közelben elektromos hálózat. Ez valamivel nagyobb, mint az akku: 360 köbcenti és 350 gramm.

A rossz hír az, hogy a Panasonic nem tervezi 2012 előtt piacra dobni a terméket. A DMFC-technológia piaci bevezetését a riválisok sem siettetik: eddig egyedül a Toshiba tett konkrét ígéretet, és mondta azt, hogy még az idei, jövő márciussal véget érő pénzügyi évben előáll egy üzemanyagcellás kereskedelmi megoldással.

Azóta történt

Előzmények