Egyelőre mégsem kapcsolják le a torrentezőket

Nem tudni, hogy van-e köze mindennek a torrentoldal ellen folyó svédországi perhez, de kiderült, hogy Írország legnagyobb internetszolgáltatója egyelőre mégsem fogja blokkolni a Pirate Bayt, legalábbis addig nem, amíg a bíróság el nem rendeli ezt – tudta meg az Eircom szóvivőjétől tegnap az IDG.

A szóvivő elmondta: a cég tisztában van azzal, hogy szerzőijog-sértések történnek a torrentoldalak segítségével, ám addig nem fognak egyetlen ilyen oldalt sem blokkolni, amíg a kiadók képviselő el nem érik, hogy bíróság kötelezze őket és a többi szolgáltatót erre.

A kiadók (EMI, Sony, Universal Music Group, Warner Music Group) már tavaly elindítottak egy eljárást Írországban, melyben azt szerették volna elérni, hogy a szolgáltatók alkalmazzanak egy olyan technológiát, melynek segítségével monitorozni lehetne előfizetőik forgalmát, hogy megállapítsák: részt vesznek-e illegális fájlmegosztásban. Az Eircom ebből a helyzetből januárban úgy akart kimenekülni, hogy felajánlotta: monitorozó eszközöket ugyan nem fog alkalmazni, de abba beleegyezik, hogy az illegális fájlmegosztással gyanúsított előfizetők forgalmát megvizsgálják, s ha bebizonyosodik a vétkességük, hajlandóak lekapcsolni őket. Mindezt az Eircom felhasználói feltételei lehetővé teszik, hiszen ott szerepel, hogy törvénytelen tevékenység felfedezése után a szolgáltató felmondhatja a szerződést. De hogy pontosan hogyan is zajlana ez, ennek részletein még dolgoznak.

Dániában már lezajlott egy hasonló történet, ott a bíróság decemberben kötelezte a Tele2-őt, hogy blokkolja a Pirate Bayt – igaz, a szolgáltató a hírek szerint a fellebbezést fontolgatja.

Azóta történt

Előzmények