180 millió felett a doménnevek száma

Meghaladta a 180 milliót a világon regisztrált doménnevek száma – derül ki a VeriSign tegnap publikált negyedéves statisztikájából. A .com és a .net végződéseket kezelő és az internet tizenhárom gyökérszerveréből kettőt üzemeltető amerikai vállalat jelentése szerint az elmúlt egy évben 12 százalékkal bővült az ún. felső szintű domének (TLD) állománya.

Egészen pontosan március végén 183 millió nevet tartottak nyilván. Az országkódok (ilyen például a .hu) száma 74,1 millióra emelkedett a márciussal zárult negyedévben – ez 4 százalékkal több, mint a megelőző trimeszterben és 18 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A végződések toplistája változatlan: a legtöbb regisztrált név a .com TLD alatt található, ezt követi a .cn (Kína), a .de (Németország) és a .net.

A VeriSign-jelentés rámutat, hogy az első negyedévet hagyományosan erős doménnév-regisztrálási kedv jellemzi, most sem volt másként. Az idei első három hónapban havonta átlagosan 2,4 millió új .com és .net cím született, aminek köszönhetően 92,4 millióra emelkedett az e két tartomány alá bejegyzett dománek száma. Ez éves összehasonlításban 9 százalékos bővülésnek felel meg.

A vállalat a negyedév során – ahogy az elmúlt 11 évben mindig – 100 százalékos rendelkezésre állással szolgálta ki a DNS-lekéréseket, a vizsgált negyedévben naponta átlagosan 38 milliárd alkalommal.

Azóta történt

Előzmények