Terv szerint fonják a Közhálót

Tartják az eredetileg eltervezett ütemet a Közháló Program megvalósítását végző cégek – áll az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közleményében. Az utóbbi évek legnagyobb, kormányzat által támogatott informatikai infrastruktúra-fejlesztési programja során, a megvalósítás kezdete óta eltelt hat hónap alatt csaknem 2500 szélessávú internet-végpont került bekötésre. A közháló eljutott már csaknem 2000 iskolába, továbbá művelődési házakba, valamint az eMagyarország Programhoz kapcsolódó intézményekbe és teleházakba is.

A Közháló egy, az egész országot behálózó informatikai alapközmű, amely néhány éven belül valamennyi, a kormányzati informatikába nem tartozó helyi közigazgatási szerv, közintézmény, iskola, valamint közfeladatokat ellátó egyéb szervezet, továbbá a civil szervezetek számára biztosítja majd a szélessávú hozzáférést a világhálóhoz. A Közháló nem egy új hálózat kiépítése állami beruházás formájában, hanem a piaci szereplők szolgáltatásainak igénybevétele. Az IHM tervei szerint a Közháló program három – egymásra épülő – fázisban valósul meg.

A tervek szerint idén szeptember 30-ig valamennyi korábbi sulinetes végpont integrálódik a Közhálóba, egy évre rá pedig – a program első fázisának végére – további 2600 közoktatási intézménybe jut el az informatikai közmű. A további, nem iskolákhoz kötődő bekötésekkel együtt jövő év szeptember 31-re összesen 7300 szélessávú végpont kerül átadásra csaknem 2500 településen.

A tárca tervei szerint a jövő év elején indulhat útjára az Informatikai Közháló Program második fázisa, amelynek révén várhatóan mintegy 3500 önkormányzathoz, eMagyarország ponthoz és egészségügyi intézményhez jut el a szélessávú internet.

Azóta történt

Előzmények