Megtámadná a távközlési különadót a Deutsche Telekom

Guido Kerkhoff
Guido Kerkhoff

„Megértjük és elfogadjuk, ha nehéz helyzetbe került országok húsba vágó intézkedéseket kényszerülnek hozni, ám a magyar kormány által előzetes értesítés nélkül kivetett különadó hideg zuhanyként ért bennünket” – mondta az MTI-nek adott interjújában a Deutsche Telekom AG (DT) igazgatótanácsának régiónkért felelős tagja. Guido Kerkhoff szerint különösen aggályos, hogy az eredetileg három évre tervezett, de a kormány új elképzelései szerint azt követően is tovább élő távközlési válságadó túlnyomórészt külföldi tulajdonban lévő cégeket sújt, és visszamenőleges hatályú, amivel – fogalmazott – „még sehol nem találkoztam”.

A vezető szerint a visszamenőlegesen kiszabott sarc nemcsak a befektetői bizalmat ássa alá, de jogilag is problematikus, ezért ilyen szempontból is meg kell vizsgálni. A vállalat megvárja az adókról tájékoztatást kérő Európai Bizottság (EB) állásfoglalását, de megtámadná az intézkedést. „Meg fogjuk vizsgálni és indítani azokat a jogi lépéseket, amelyeket tőzsdén jegyzett vállalatként kötelességünk megtenni. Hogy ezek pontosan milyen lépések lesznek, azt a jogászokra bízom” – mondta.

Guido Kerkhoff a hírügynökségnek adott interjújában emlékeztetett rá: a német társaság tizennégy éve ruház be Magyarországon, és az invesztíciók összege az utóbbi négy évben elérte az 1,2 milliárd eurót. Számításaik szerint a különadó a Magyar Telekom idei üzleti eredményének 42 százalékát viszi el. Az öt évre (2010-2014) vetített adó 400 millió eurót tesz ki, ez 16 százaléka a hazai leányvállalat tőzsdei kapitalizációjának, amit Kerkhoff „szignifikáns elvonásnak” minősített.

Kerkhoff szerint Budapesten most „a szükségesnél több porcelánt törnek össze”. A vezető rámutatott: az elmúlt négy évben a cég által elköltött 1,2 milliárd eurós beruházási összeg nagyobb annál, amit a Daimler Benz ígér befektetni magyarországi üzemébe. „Mi további beruházásokat tervezünk, hiszen a távközlési ágazat még nem ért fejlődésének a végére. Beruházásaink volumene azonban az üzleti haszon függvénye, ez pedig jelentősen csökkent” – fogalmazott.

Amint arról beszámoltunk: a kormány a távközlést terhelő válságadótól 2012-ig évente 61 milliárd forint bevételt vár. Az összegnek közel felét a legnagyobb hazai telekommunikációs vállalat, a Magyar Telekom fizeti majd: a társaságra várhatóan 27,5 milliárd forint különadó jut az idén. A vállalat a különadótörvény elfogadását követően sérelmezte, hogy elmaradtak az előzetes egyeztetések és az érintett szolgáltatók tájékoztatása, ezért a céget meglepetésként érte a különadó mértéke és időtartama. A szolgáltató már akkor hangsúlyozta, hogy a váratlanul elvont forrásokat a tervezett fejlesztésekre, beruházásokra akarta fordítani.

Azóta történt

Előzmények