Távközlés: Magyarország a lista alján

Az Egyesült Államok, Svédország és Japán áll az élen azon a listán, mely azt jelzi, hogy az adott ország milyen mértékben, milyen eredménnyel hasznosítja a távközlési technológiákat a társadalmi és a gazdasági jólét megteremtése, fenntartása érdekében.

A frissen publikált jelentés a London Business School oktatója, Leonard Waverman által alapított Connectivity Scorecard nevű cég munkája. A Nokia Siemens megbízásából elvégzett vizsgálat körülbelül 30 ismérv alapján alakította ki a végeredményt, s az egyes államokat egy egytől tízig terjedő skálán minősítették. Ilkka Lakaniemi professzor, aki a Nokia részéről vett részt a kutatásban, úgy véli, hogy úttörő jellegű munkát végeztek, mert a felmérések általában csak kevés jellemzőt vizsgálnak meg – leginkább a befektetett összegeket hasonlítják össze –, ám ez a módszer sokkal kifinomultabb, összetettebb, s a befektetések hasznosulására koncentrál – ezt igen jól mutatja a csúcstechnológiában élen járó Dél-Koreának a középmezőnybe kerülése, akiknél óriási mértékűek a befektetések, ám használatuk, különösen a vállalati szektorban már messze nem mutat ilyen kiemelkedő eredményt. „Sok a fogyasztói alkalmazás, sok a szórakoztatóipari alkalmazás, mindez igen nagy mértékű, ám kevéssé javítja a termelékenységet” – magyarázta Lakaniemi.

A tanulmány készítőinek célja az volt a munkával, hogy felhívják a figyelmet a hatékonyabb befektetési módokra.

Két listát készítettek, egyet az innovációban élen járó országoknak, egyet pedig a fejlődő országoknak (az eltérő módszertanból következően a két táblázatban szereplő számok alapján nem lehet az innovatívokat és a fejlődőket összevetni, külön kell kezelni a két rangsort). Érdekes eredmény Oroszország előkelő első helyezése az utóbbiban, ám a finn szakértő figyelmeztetett arra, hogy ez rövid időn belül meg fog változni, mivel például India – a magasan képzett és fiatal munkaerő miatt – villámgyorsan fog előretörni, az elöregedett orosz társadalom pedig vissza fog esni.

Távközlési hatékonyság

Azóta történt

Előzmények