Szíria eltűnt a netről

Tegnap este közölték a hírportálok, hogy Szíria gyakorlatilag leszakadt a világhálóról, és azóta számtalan találgatás látott napvilágot a történtek magyarázatára.

A szíriai belpolitikai helyzet miatt újra (novemberben már megtörtént egy akkor három napig tartó leállás) felröppentek olyan híradások, hogy vagy a jelenlegi kormányzat ellenzéke, vagy pedig a helyi rezsimmel elégedetlen nyugati világ kibercsapatai lehetnek a vezetékes telefonhálózatot is érintő üzemszünet okozói, de az is felvetődött, hogy maga a helyi vezetés áll a történtek mögött.

akamai szíria

Biztosat még mindig nem lehet tudni, annyi bizonyos, hogy az internet e hír írásának időpontjában sem működik Szíriában. Ma már hivatalos közlemény is megjelent, amelyben Bakr Bakr, a helyi távközlési felügyelet vezetője azt közölte, hogy a probléma oka kábelszakadás, melynek kijavításán dolgoznak.

A kormányzat külső ellenfeleit gyanúsítja a kibertámadással, a helyi ellenzék pedig épp fordítva gondolja: szerintük az időről-időre bekövetkező üzemszünetek a rezsim provokációi.

A találgatások közül érdemes megemlíteni a CloudFare biztonsági cég jelentését a novemberi incidensről. Ők úgy találták, hogy hiába mondta azt a kormány, hogy terroristák okozták a leállást, az adatok egy szisztematikus leállítási folyamatra utalnak, melyet a viszonylag kis számú fontos router nyomon követésével lehet igazolni, és ez inkább központi leáll(ít)ásra utal. Ennek oka természetesen lehetett egy hibás frissítés is, nem kell feltétlenül politikai szándékra gyanakodni.

Syria Internet November 29, 2012 from CloudFlare on Vimeo.

A történtek mindenesetre megerősítik azt a ma már közhellyé szilárdult szakmai véleményt, hogy habár az internet elődjét – elképesztő bizalmi faktort beépítve – annak idején úgy tervezték meg, hogy az Egyesült Államokban katasztrófa vagy háborús károk miatt az összeköttetések a lehető legtovább megmaradjanak, a mai hálózat az elmúlt évtizedek sajátos fejlődése miatt már messze nem ilyen biztonságos és stabil: számtalan lehetőség van arra, hogy szándékos tett következményeképp (például vannak „főkapcsolói” a hálózatrészeknek) vagy baleset miatt a világ hatalmas területei veszítsék el az internet-hozzáférést.

Azóta történt

Előzmények