Megérkezett az okos szexbaba

Az új típus egyszerű beszélgetésekre is képes. A funkciók bővülése új szintet jelez.

Míg korábban a szexbabák fejlesztésénél a megjelenés minél valósághűbbé tétele és a szenzorok tökéletesítése volt a kiemelt cél, az utóbbi időben már a digitális képességek kiterjesztése lett a legnagyobb kihívás.

Ennek több rétege van, de a már több évtizedes mesterségesintelligencia-kutatások és -fejlesztések eredményeinek alkalmazása ma különösen hangsúlyos: vagyis hogy ezek a gépek képesek legyen valamilyen minimális „kommunikációra” – ezzel is növelve az élethűséget.

Ahogy az év elején beszámoltunk róla, áprilisi bemutatót ígért a nagyközönségnek a legújabb fejlesztésű szexbabáiról a RealDoll. A gyártó „kiszámíthatatlan és vonzó” személyiséggel látja el a Harmony szériáját. „Nem csak az ágyban nyújtanak felejthetetlen élményt”, hanem a mesterséges intelligenciának köszönhetően kihívást is jelentenek majd.

Nos, a babák valóban bemutatkoztak, a BBC egyik tudósítója ki is próbálta egyiküket, és tapasztalatait megírta egy riportban.

Összességében az a véleménye, hogy a mozgásfejlesztés még meglehetősen kezdetleges, a fej, a szem és az ajakmozgás még nagyon gépi, gépies, de ez gyorsan tökéletesíthető részlet.

Ami a riportert megragadta igazán, az az AI alkalmazása, vagyis az, hogy a mesterséges intelligencia felhasználásával bizonyos korlátozott interakcióra képes a gép.

Matt McMullen, a RealDoll márkanevű termékeket gyártó Abyss Creations vezetője elmondta az újságírónak, hogy az új széria egyben új szint is, mivel az AI bevezetése minőségi ugrás, a vásárlók sokkal természetesebbnek, szinte személyiségnek érzik majd a babákat.

Ez a szoftveres lehetőség okostelefonos alkalmazáson keresztül érhető el, és használható a babával is, de önállóan is: az utóbbi esetben egy virtuális személyiségként jelenik meg a készüléken. A felhasználók több „személyiségtípus” közül választhatnak, pl. dühös, szerelmes, féltékeny stb. (Ez utóbbit választva a program követelte a próbát végző vezérigazgatótól, hogy távolítson el egy lányismerőst a Facebookról). Az alkalmazást csak az Abyss egy spin-off cégétől lehet beszerezni.

Maga a külsőre Barbie-stílusú baba valamikor idén fog piacra kerülni, két verzióban. Az okosabb több különleges digitális funkcióval is rendelkezik, pl. arcfelismeréssel, ennek az ára 10 ezer dollár lesz (kb. 2,8 millió forint), míg az olcsóbb, „vak” változat feleennyibe fog kerülni. A vállalkozás – megfelelő felárért – egyéni igényeket is teljesít.

Hogy az AI alkalmazása segíti-e azokat, akik legtöbbször nem is testi, sokkal inkább társas igényüket egy ilyen babával elégítik ki, arról megoszlanak a szakértői vélemények.

Előzmények

  • Áprilisban jön az okos szexbaba

    A mesterséges intelligenciával felvértezett szexuális segédeszközök beszélgetésre vágynak, meg kell őket hódítania a felhasználóknak.

  • Mondhat-e nemet a robot?

    Házassági ajánlatra, szexre, vagy úgy általában. Megtagathatja-e a gép a parancsot, ha emberi tulajdonságokkal ruházzák fel?

  • (18+) Jönnek az intelligens szexbabák

    Ha van rá igény, az ipar rámozdul. Márpedig a hiányokat pótló szimulációra tömeges igény mutatkozik.