Angol ötletek a szellemijog-védelem reformjára

Az angol miniszterelnök tavaly novemberben egy ismert angol újságírót, médiakutatót kért fel annak a bizottságnak az irányítására, melyet a szellemi jogok védelmére vonatkozó szabályozás reformjának kidolgozásával bízott meg. Az Ian Hargreaves vezette csapat a múlt héten készült el a tanulmányával, e 130 oldalas dokumentum főbb javaslatait ismerteti a Szerzői jog a XXI. században blog egyébként éppen idei 100. posztja.

A jelentés 10 nagy fejezetből áll. Ebből az első rész a digitális forradalomról és annak kihívásairól beszél. A második összefoglalja azokat a fontos gazdasági adatokat, amelyre a csapat alapította elképzeléseit. A harmadik fejezet a nemzetközi jogi vonatkozásokat összegzi.

A negyedik rész egy új, digitális környezetre hangolt engedélyezési szisztéma ("Digital Copyright Exchange") bevezetését szorgalmazza, amely lehetőséget teremtene korunk digitális világában a gyorsabb, „automatizáltabb” és olcsóbb engedélyezésre, ami egyúttal a felmerülő jogvitákat is képes lenne hatékonyabban feloldani. Hargreaves azt is hangsúlyozza, hogy Angliának szorgalmaznia kell az Európai Unióban a határokon átnyúló engedélyezési modellek bevezetését.

Részletek a blogon.

Azóta történt

Előzmények