Számítógépház papírból

Az ötlet korántsem új, a hozzá kapcsolt ideológia és a forgalomba hozatalt célzó ambíciók viszont igen. Egy houstoni fiatal kartonpapírból készített számítógépházat, hogy bemutassa: a környezeti szempontok még a hardverek tervezésében is érvényesíthetők.

Brenden Macaluso szakdolgozatot írt az ötletből, melyet szélsőséges példának, felkiáltójelnek szánt a „zöld” design témakörében. „Nem is vesszük észre, hogy mennyi munka legyártani [egy PC-t]. Pedig a számítógépet egyszer kidobjuk, mert véges az élettartama. Ha pedig így van: miért ölünk ilyen sok munkát az elkészítésébe?” – magyarázta az először fél évvel ezelőtt bemutatott kartonházról most cikket megjelentető Houston Chronicle-nek. Az általa megálmodott ház – melyet Recompute-nak nevezett el – újrahasznosítható anyagból készül, az előállítása egyszerű, az összeszereléséhez nincs szükség más alkatrészre (és így azok legyártására), ha pedig meg kell szabadulni tőle, kevesebb veszélyes hulladék kerül a környezetbe.

Macaluso most egy helyi inkubátorcég segítségével partnereket keres az egyedi számítógépház sorozatgyártásához és forgalmazásához, azt remélve, hogy a konfigurációjukat maguk összeépítő barkácsolók vagy a környezetvédelmet aktívan gyakorlók vevők lennének a termékre. Melynek (biztonságos) használhatóságával kapcsolatban azért merültek fel aggályok: van, akinek a papír gyúlékonysága, és van, akinek körülményes tisztíthatósága vagy szerény vízállósága miatt vannak fenntartásai.

Őket Macaluso azzal nyugtatja, hogy a házat úgy tervezte meg – kihasználva a karton bordázottságát is –, hogy az jól szellőzzön, a melegedő alkatrészeket pedig igyekezett elszeparálni, hogy azok ne fűtsék egymást. A karton gyulladási hőmérséklete amúgy 258 Celsius-fok, ha idáig melegszik a rendszer, már rég rossz, a műanyagok már régen megolvadtak – mondja. Ami pedig a vízhatlanságot illeti: az emberek általában szoktak arra figyelni, hogy ne öntsenek vizet a számítógépükre.

„Jól tudjuk, hogy a gépet ki fogjuk dobni, ezért egy olyan tárgyat terveztem, ami pontosan erre jó” – magyarázta.

Előzmények