Számítástechnikai boltokban razziáztak a pénzügyőrök

(Frissítve) Az egri vámhivatal Eger és Gyöngyös városában, míg a szolnoki vámhivatal Szolnokon és Jászberényben tartott szoftverellenőrzéseket az elmúlt időszakban. Hét nap alatt számos számítástechnikai és mobiltelefon-szaküzletben került sor vizsgálatra, amelynek során 14 esetben indítottak büntetőeljárást – jelentette a Nav N Go Kft. márkavédelmi képviselete, az IPR Consulting. A hatóság több mint negyven számítógépet és merevlemezt, ötszáz kisebb adathordozót és számos navigációs készüléket foglalt le. Az előzetes becslések szerint a kárérték legalább negyvenmillió forint .

A tapasztalatok alapján a leggyakrabban másolt termékek továbbra is a Microsoft operációs rendszerei és irodai alkalmazásai, a második helyen pedig a Nav N Go navigációs szoftverei állnak. Az ellenőrzések során egy üzlet kivételével mindenhol találtak tört iGO-t, boltonként átlagosan egy tucat hamis Nav N Go programot.

Több olyan eset is volt, amikor az akció idején az üzletek szervizrészlegében tört operációs rendszerek telepítése zajlott, és a meglepett boltosok már hiába próbálták kiszedni a telepítőlemezeket a gépből. Más esetekben egyértelmű volt, hogy az illegális szoftvereket csak percekkel vagy órákkal az ellenőrzés megkezdése előtt telepítették fel. Olyan üzlet is akadt, ahol az eladásra kínált notebookok közül egyiken sem volt jogtiszta szoftver, és volt olyan eset is, amikor a vámosok távozása után csak egy üzemképes számítógép maradt a boltban.

A leggyakrabban telepített kalózszoftverek a Windows XP, a Windows 7 és az Office 2003 és 2007, míg a Nav N Gótól az iGO 8, illetve az Adobe Photoshop voltak. A leggazdagabb tört iGO-gyűjteményt egy jászberényi és egy gyöngyösi cég birtokolta – számítógépeiken az alkalmazási felület szerinti külön mappákban voltak összegyűjtve a navigációs szoftverek.

Az akciót a Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnoksága a szoftvergyártók és a Nav N Go képviselőivel közösen hajtotta végre. Az ügyekben szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó bűncselekmények miatt indítottak eljárást egyelőre ismeretlen tettesek ellen.

Azóta történt

Előzmények