A kalózellenes törvény miatt szívnak a rendőrök


Svédország tavaly április elsején alkalmazta törvényi szinten a sokat vitatott uniós direktívát, az IPRED-et (Property Rights Enforcement Directive), mely azt ajánlja a tagállamoknak, hogy engedjék meg a szerzői jogok tulajdonosainak, hogy bírósági határozat birtokában az internetszolgáltatókat rákényszeríthessék arra, hogy a gyanúsnak ítélt felhasználók adatait kiadják. Az irányelvre támaszkodva Svédországban 2009. április elsejétől új törvény lépett életbe, mely a jogtulajdonosokat az eddigiekhez képest többletjogokkal ruházza fel, hogy a fájlcserélőket megtalálhassák.

Az intézkedést komoly szolgáltatói ellenállás fogadta, ugyanis az ISP-k a fogyasztói bizalom megrendülésétől tartottak. Ezért például a Bahnhof nevű szolgáltatónál folyamatosan törlik az előfizetők IP-címének logfájljait, ugyanis a cég vezetője, Jon Karlung hevesen ellenzi új szabályozást, s mivel az uniós direktíván alapuló törvény nem teszi kötelezővé az adatmegőrzést, ellenben megengedi azt, hogy a felhasználók kívánságára a szolgáltató megsemmisítse az információkat. Karlung szerint ők csak élnek a lehetőséggel, s nem szegik meg a törvényt. Állítását a svéd igazságügyi minisztérium korábban közleményben is megerősítette. A szolgáltató elismeri azt, hogy így az új törvény gyakorlatilag hatástalan (a svéd távközlési törvény nem ír elő adatmegőrzést), ám ennek korrigálását nem a saját, hanem a törvényhozók feladatának tartja, s amíg az adatszolgáltatás mellett az adatmegőrzésre is nem kötelezik őket, addig cége a fogyasztók érdekeit védi. A Bahnhof gyakorlatához később csatlakozott a Tele2, ők is törlik az adatokat.

E szolgáltatói lépésnek azonban lett egy nem várt mellékhatása. Mint Anders Ahlqvist, a svéd informatikai bűnözés elleni hatóság vezetője nyilatkozta tegnap: az IPRED-irányelv alkalmazása óta sokkal nehezebb nyomozniuk a komoly bűnözők után, hiszen az említett szolgáltatók nem tudnak nekik információkat nyújtani, ha egy súlyosabb bűnügyben folytatnak vizsgálatot – például ha internetes zaklatókat vagy szexuális bűnözőket keresnek.

A megoldás valószínűleg az lesz, hogy a személyes adatokat kiemelten védő svéd törvényi falanxon újabb rés nyílik, amikor az európai mintát követve a svéd szolgáltatókat is kötelezik az adatmegőrzésre.

Azóta történt

Előzmények