Spam Report: egy levélhez négy spam jár

Az összes kapott emailek 78,56%-os szintjén stabilizálódott a spamek száma februárban. Ez a 2007-es év első negyedének 61%-os átlaga felett van. Úgy látszik, hogy a módszerek nem nagyon tértek el a hagyományoktól: a spammerek a társadalmi témákhoz kapcsolódva muttatták meg most is „kreativitásukat” - olvasható a Symantec most kiadott jelentésében.

Először Ron Pault használták fel 2007. októberében, majd február elején Hillary Clintont, most pedig az amerikai elnökválasztási versenyben már Mike Huckabee, Barack Obama és John McCain nevét is felhasználják a spammerek üzeneteikben. A spammerek kedvelt módszerei közé tartozik az is, hogy a hivatalos ünnepeket használják fel fertőzött levelek küldésére. Az elmúlt hónapban kevés ilyen alkalom volt, a következő ilyen lehetőség a március 8-i Nemzetközi Nőnap lesz.

Egy hagyományos márkalopó technikával a spammerek olyan emaileket is terjesztenek, melyekben a Southwest Airlines ingyenes jegyeit átulják a felhasználóknak. Azért, hogy megnyerhessék ezeket az ingyenes repülőjegyeket, a felhasználóknak regisztrálniuk kell személyes adataik megadásával, kérdőívet kell kitölteniük, és vásárlást is le kell bonyolítaniuk.

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő leggyakrabban februárban:

  • Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 15%
  • Internetes vásárlást és számítógéphez köthető szolgáltatásokat hirdető spamek: 13%
  • Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre”, befektetésekre hívják fel a figyelmet: 7%
  • Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 38%

Azóta történt

Előzmények