Ma van a Spamellenes Világnap!


Sajnos néhány éve már ilyen is van: június 23., a Spamellenes Világnap.

Ehhez az információhoz sokat nem lehet hozzátenni: mindannyian gyűlöljük a kéretlen reklámleveleket, most még az indokok felsorolásától is eltekintenék, annyira nyilvánvalóak. Annyit azonban mindenképpen kötelességünknek érzünk, hogy idézzünk egy roppant szimpatikus társaság, az életünket megkeserítő tevékenység ellen küzdő magyar Spamwiki körleveléből, s népszerűsítsük hiánypótló tevékenységüket (már csak azért is, mert eljött az a szomorú időszak, amikor napi rendszerességgel már nem csak angol nyelvű spameket kapunk…):

„… a kéretlen reklámlevelek évente közel 65 milliárd eurós kárt jelentenek az Európai Uniónak. Magyarországon is egyre többen érzik jó üzleti lehetőségnek ezt a tiltott hirdetési formát, ezért egyre több és több spam érkezik az elektronikus postafiókokba. Mivel a címzettek nem törődnek az ilyen reklámokkal, rosszabb esetben pedig válaszolnak is rájuk, vagy vásárolnak általuk, nőttön nő a feketekalapos e-mailes hirdetések piaca. Idén az eddigieknél jóval több kéretlen reklámlevelet küldtek a magyar weben, a növekedés pedig nagyon látványos és nem tapasztalható megtorpanás.

Pedig lehet tenni a kéretlen reklámlevelek ellen! A magyar nyelvű Spamwiki egy mindenki számára szabadon szerkeszthető enciklopédia a spamekről, melyből megtudhatjuk, hogy hazánkban a Nemzeti Hírközlési Hatóság foglalkozik a sávszélességet, munkaórákat lefoglaló és sokszor veszélyes spamekkel. Volt olyan magyar spamküldő, aki csak idén már 600 000 forintos elektronikus hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti bírságot gyűjtött össze!

Ha valaki spamet kapott, szégyenfalra is állíthatja a spam küldőjét a Spamwiki Pellengérén, amely alapján készül az egyedülálló SpamTerjesztok feketelista. Ez a lista a magyar spammerek üzeneteinek szűrését segíti, így több rendszergazda is sikeresen használja.”

Talán kilátástalannak tűnik a küzdelem, de érdemes abba belegondolni, hogy a magyar internet még mindig szinte szűz terület e téren; meglehet, van arra esélyünk, hogy – ha megszüntetni nem is, de – a nyugati országokhoz képest szűkíteni tudjuk a spamküldők rendelkezésére álló terepet. Tanulni mások hibáiból nem szégyen, hanem erény.

Azóta történt

Előzmények