Sun-infrastruktúra a T-Mobile-nál

Internetes szolgáltatásaihoz a Sun Microsystems nagy teljesítményű számítógépeit használja a T-Mobile Magyarország Távközlési Rt. - tudtuk meg Fekete Lászlótól a mobilvállalkozás IP Multimédia igazgatójától.

- Igazgató úr! Az interaktív megoldások nyújtása terén szoros kapcsolatot építettek ki a Sun Microsystems Kft.-vel. Hogyan értékeli az együttműködésüket?

- Számos szolgáltatásunknál használjuk gépeiket, és eddigi tapasztalataink nagyon kedvezőek. Több tízezer előfizetőnk zökkenőmentesen tud ezek segítségével a T-Mobile hálózatán elektronikus leveleket küldeni és fogadni. Emellett wapos és webes internetes felület (tehát portálszolgáltatásokat) is nyújtunk a Sun technológiájával és sms- és mms-rendszerünk is szorosan kötődik ehhez a háttér-infrastruktúrához. Itt természetesen nem egy gépre, hanem a szerverek és az azokon futó programok egy komplett rendszerére kell gondolni, amely alapfunkciójának részeként tartalmaz például biztonsági megoldásokat is. Előfizetőink számos lehetőség közül választva igazíthatják saját igényeikhez mobilkínálatunk elemeit.

- Az e-mail-rendszer tehát csak az egyik részeleme a teljes infrastruktúrának...

- Igen. Különböző teljesítményű szervereket használunk. Az ezeken futó platformok egyike csak a mobil levelező rendszer, amelynek egyébként szakértők óriási jövőt jósolnak. Az előrejelzések szerint a mobil-e-mailezés népszerűsége egyre jobban növekszik, mivel könnyen megtanulható, sokan ismerik a hagyományos komputerek világából és sok üzletember mindennapjainak nagyon fontos, szerves részét képezi az elektronikus levelek küldése és fogadása.

- Mi indokolta, hogy más területeken is használjanak sunos eszközöket?

- A szolgáltatási igényeken túl elsősorban a lehetőség, nevezetesen az, hogy a nálunk használt hardvereik és szoftvereik alkalmasak a dinamikusan jelentkező többletteljesítmény-igény kiszolgálására. Platformjaik robusztusak, megbízhatóak, nagyon ritkán hibásodnak meg, ellenállnak a hackerek támadásainak. Több mint tíz éve használjuk ezt a technológiát, ezzel egy iparági szabványhoz csatlakozunk, amely a T-Mobile-nál jelentkező rendkívüli terhelést is képes kiszolgálni.

- Milyen követelményeket fogalmaztak meg új szolgáltatásuk kialakításakor?

- Olyan elvárásaink vannak, amelyek nem csupán a mobiltávközlési szolgáltatóknál jelentkeznek, hanem minden olyan vállalatnál, amelynek rendkívül sok ügyfele van, akiket gyorsan, pontosan, megbízhatóan kell kiszolgálni. Mi szükséges ehhez? Nem csak egy nagy teljesítményű, megbízható, hibatűrő informatikai háttérrendszer, hanem olyan technológia, amelyet könnyen, gyorsan, akár a teljes rendszer leállítása nélkül, menet közben lehet változtatni, a gyorsan változó kínálathoz, igényekhez igazítani. Szabványos interfészekre van szükség, hiszen a megoldásnak más rendszerekhez kell kapcsolódnia. Ne feledjük el, itt egy háromműszakos munkarendben működő, az ügyfelekkel "találkozó" rendszerről van szó, amelynek zökkenőmentes működése, könnyű kezelhetősége alapvető igény a vállalat és az ügyfelek részéről.

- Milyen újdonságok várhatók a Sun és a T-Mobile hazai együttműködésében?

- A T-Mobile érdeke, hogy lehetőleg egységes informatikai platformot használjon. Ez technikailag is megbízhatóbb hátteret biztosít és fenntartási költségei is alacsonyabbak, továbbá a működtető szakembergárda is könnyebben boldogul, gyorsabban reagálhat minden felmerülő igényre. A Sun alap-infrastruktúrát szállít nekünk - egyedül a levelezőrendszer esetében nyújt kimondottan szolgáltatást -, tehát sok új szolgáltatás kapcsán nyílhat arra lehetőség, hogy azt partnerünkkel együtt alakítsuk ki. Hogy konkrétan miken dolgozunk együtt, az egyelőre maradjon meglepetés!

Azóta történt

Előzmények