Második küldetést kapott a CRS-8 első fokozata

Már szállított ételt űrhajósoknak, aztán visszatért és gond nélkül leszállt, ősszel újra bizonyíthat a Falcon 9 egysége.

Második útjára készül a SpaceX rakétája, amely a CRS-8 küldetés során első fokozatként üzemelt, majd sikeresen landolt a nyílt vízen úszó drónhajón áprilisban. A privát űrvállalat repülésbiztonságért felelős alelnöke, Hans Koenigsmann jelentette be, sikerült kiválasztani a visszatért egységek közül azt, amelyikkel megkísérlik a második indítást.

Az újrahasznosítás fontosságát költségoldalról lehet legegyszerűbben bemutatni: a hordozórakéta első fokozata egy-egy Föld körüli pályára állítás költségének mintegy háromnegyedét teszi ki, míg a „tankolás” a több tízmillió dolláros összegből alig kétszázezerbe kerül Elon Musk nyilatkozatai alapján.

A tavasszal visszatért egységet várhatóan ősszel, a tervek szerint szeptember elején startolhat újra, addig még rengeteg vizsgálat és szükség esetén javítás vár rá. Nem csak újnak kell tűnnie, megbízhatóan is kell teljesítenie ahhoz, hogy tényleg le lehessen szorítani az árakat. Illetve az sem árt, ha a szervizelési munkát gyorsan, olcsón és egyszerűen el lehet végezni, ám erről egyelőre semmilyen részletet nem árult el a SpaceX.

Azóta történt

  • Virtuális valóság az űrből

    Jövőre indul az első SpaceVR műhold a világűrbe, hogy onnan kapjunk folyamatosan a képet a Földről és a világegyetemről.

Előzmények