Újabb háromezer embernek kell elhagynia a Microsoftot

A vállalatnál júliusban kezdődött a 2017-es pénzügyi év, melynek végéig a tervezett 1850 főhöz újabb 2850-et írtak fel a távozók listájára.

Az okostelefonos piacon érezhető eredményt elérni képtelen Microsoft hiába vette meg a Nokia mobilos üzletágát és próbálta meg saját kezébe venni a gyártást, gyakorlatilag 1 százalék alatt maradt a globális piaci részesedése a platformnak. A Gartner első negyedéves adatai alapján az Android 84, az iOS 15 százalékot tudhat magáénak egyébként. A kudarcot nem nézte tétlenül a vezetés, májusban a márkanévhez tartozó licenceket és a szerzői jogokat is értékesítették.

A feleslegessé váló emberektől is igyekszik szabadulni a Microsoft, májusban még "csak" 1850 fő távozásáról volt szó, csütörtöki, felügyeleti tájékoztatója alapján azonban sokkal több embernek kell új munka után néznie, a leépítési tervezetet 2850 másik emberrel egészíti ki a szoftvercég azután, hogy negyedéves jelentésében a telefonokkal kapcsolatos bevételeiről csak annyi derült ki: 71 százalékkal estek vissza.

Kevin Turner már tovább is lépett
Nem csak telefonosok távoznak - az operatív vezető, Kevin Turner már tovább is lépett (forrás: WinBeta.org) [+]

2016 második naptári negyedéve a Microsoftnál a negyedik pénzügyi negyedévet jelenti, amiben 22,6 milliárd dollár bevételt regisztrált az egy évvel korábbi 22,2 milliárdhoz képest ez 400 milliós, 1,8 százalékos növekedést jelent.

A felhő üzletág 6,1 milliárd dollárról 6,7 milliárdra növelte bevételét, az adózás előtti eredmény azonban hatodával csökkent az előző negyedévhez képest. Az Azure szolgáltatásokból befolyó összeg duplázódott (102 százalék), ahogy kétszeres számítási kapacitást vettek igénybe a felhasználók, mint egy évvel ezelőtt.

A Produktivitás és Üzleti Folyamatok névre keresztelt, az Office és Dynamics termékeket is magába foglaló részleg 7 milliárd dollár bevételt termelt (5 százalékos bővülés), amiből 3 milliárd maradt a vállalatnál, ez ugyan árfolyamkorrekcióval 8 százalékkal több az a tavalyinál, de az erős dollár és a felhő alapú rendszerekbe történt invesztíció miatt mégiscsak ötszázalékos csökkenés.

A Windows licencekből, hardverekből, keresési hirdetésekből és például az Xbox Live előfizetésekből összeálló részleg, az MPC (More Personal Computing) négy százalékkal zsugorodott, 8,9 milliárd dollár bevétellel és szűk 1 milliárdos üzemi eredménnyel. Kiemelkedik a sorból a "Windows OEM non-Pro" terület, amelyik 27 százalékot hízott, szemben a Pro bevételekkel, ezek mindössze két százalékos bővülést produkáltak.

Előzmények