Simonyi Konferencia a BME-n

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Simonyi Károly Szakkollégiuma április 24-én negyedik alkalommal rendezi meg a Simonyi Konferenciát. Az eseményen kurrens hálózati technológiákat bemutató prezentációk mellett automatizálási és adatbázisokkal kapcsolatos kutatásokba is betekintést nyújtanak az előadók. A szakkollégium hallgatói által rendezett tudományos konferencia célja, hogy betekintést nyújtson az informatikai és villamosmérnöki kutatások élvonalába. Az eseménynek különös aktualitást ad a névadó Simonyi Károly fiának, Charles Simonyinak az űrrepülése – ennek fényében pedig új értelmet nyer a diákszervezet jelmondata is: „Sic itur ad astra”, azaz „Így jutunk a csillagokig”.

A szakkollégium tagjai által tartott előadások a szervezetben aktuálisan folyó munkákat, illetve kutatási témákat mutatják be. Kósa Ádám a virtuális magánhálózatokkal kapcsolatos tervezési problémákat és megoldásokat mutatja be, míg Greszler Szilárd az elosztott hálózati fájlrendszerek világába vezeti be a résztvevőket. Matusik Szilárd a robotok és autonóm rendszerek gépi látását és képfeldolgozási módszereit mutatja be, Lazányi János pedig a napjainkban egyre elterjedtebb beágyazott rendszerek mibenlétéről lebbenti fel a fátylat. A Gulyás Gábor, Póka Balázs, Szili Dávid hármas kutatási területe az internetes kommunikációban oly gyakran felmerülő anonimitási kérdések köre – előadásuk során a Privátszférát Erősítő Technológiákba (PET) nyújtanak bepillantást.

A 2007-es Simonyi Konferencián a szakkollégiumi előadók mellett számos vállalat is képviselteti magát. Az Evosoft színeiben Megyeri Gergely a modern ipari automatizálási megoldásokról tart előadást, Gyurka Tibor, a Synergon konzulense pedig az intelligens épületek és létesítmény-felügyelet világába kalauzolja el a résztvevőket. A rendszer- és szoftvertervezés egyik legújabb trendjét az Oracle mérnöke, Markovits Péter mutatja be, míg Jancski Dóra a Bosch által gépjárművek számára kifejlesztett kommunikációs hálózatokról tart ismertetést.

A Műegyetem Simonyi Károly Szakkollégiuma azon informatikus és villamosmérnök hallgatókat fogja össze, akik a szakmájuk iránt különösen érdeklődnek, és az egyetemi képzést kiegészítő, magasabb szintű ismeretekre is szert kívánnak tenni. A rendezvénynek idén is a Műegyetem Informatika épülete ad otthont. A a szervezők a kari hallgatókon és oktatókon kívül más érdeklődőkre is nagy számban számítanak. A szakkollégium stúdiótechnikával foglalkozó részlege, a Budavári Schönherz Stúdió az előadásokat élőben közvetíti az interneten, az adásra mutató link a konferencia honlapján érhető majd el.

Azóta történt

Előzmények