Sikeres drónkísérlet a UPS-nél

Ha tényleg szükség lett volna rá, az asztmás gyerek időben megkapta volna az inhalátorát. A végső cél a kereskedelmi szállítmányozás.

Nehezen megközelíthető helyekre, illetve sürgős szállítmányokra koncentrálva kezdett új drónkiszállítási tesztbe a UPS. Ehhez a CyPhy Works drónjait használják, kísérleteik célja pedig a kereskedelmi szállítmányok célba juttatása.

„Olyan alkalmazási módokat kutatunk, melyek valós előnyökkel járnak ügyfeleink számára – nyilatkozta Mark Wallace, a UPS műszaki fejlesztésekért és fenntarthatóságért felelős alelnöke. – A drónok kitűnő megoldást jelenthetnek sürgős esetekben és eldugott helyszínekre való kiszállításra, ahol más szállítási módok bajosan alkalmazhatók.”


(forrás: UPS) [+]

Az automatizációra és robotikára épülő innovációk régóta fő fejlesztési területnek számítanak a csomagkézbesítőnél. A UPS már korábban megkezdte a drónok raktárakban való alkalmazási lehetőségeinek felmérését a magasan található polcok elérésére, valamint a készlet- és raktárkapacitás-ellenőrzésre. Emellett a cég vizsgálja a drónok humanitárius szállítmányok célba juttatására való alkalmasságát is.

A CyPhy teszt során alkalmazott akkumulátorról működő drón önműködő, így használata minimális betanítást igényel. Az eszköz a UPS közleménye szerint rendkívül tartós és ellenálló, éjjellátó berendezéssel szerelték fel, „biztonságos kommunikációs rendszerrel bír, melyet lehetetlen eltéríteni vagy megzavarni.”


(forrás: UPS) [+]

A teszt során a két cég megbizonyosodott róla, hogy a drónok alkalmasak időérzékeny szállítmányok kézbesítésére. A tesztforgatókönyv szerint sikeresen juttatott célba egy asztmainhalátort egy gyermek számára az amerikai Massachusetts állambeli Beverly városából az Atlanti-óceán partjától öt kilométerre található Children’s Island szigetére, egy autóval nem megközelíthető táborba.

Azóta történt

Előzmények