Drónpropeller bűzlik Dániában

Az Aalborg Egyetemen azt vizsgálják, hogyan tehetnék biztonságosabbá a drónokat, amik a kísérletek során mély lukakat ütnek a nyers disznóhúsba.

A repülni képes RC modellekhez képest lényegesen olcsóbb és könnyebben irányítható drónok népszerűségének növekedésével a potenciális balesetek száma is emelkedik. "Ami felszállt, egyszer le is jön - ami elment, annak vissza kell térnie" tartja a mondás, ezt pedig az utóbbi pár hónapban többször is láthattuk, például az osztrák Marcel Hirscher decemberi szlalomja közben.

Nem kell azonban professzionális, kamerával szerelt gépnek pottyannia valaki fejére ahhoz, hogy komoly sérüléseket okozzon: a dániai Aalborg Egyetem Drónkutató laborjában maximum 1 kilós, tehát hobbi jellegű drónokkal kísérleteznek, ezeket "katapultálják" 30-40 km/órás sebességgel, hogy aztán összeütközzenek különböző felületekkel, mint a disznóhús (ami az embert helyettesíti), az ablaküveg, vagy egy autó.

Biztonságosnak mondják, de adott esetben elég veszélyesek lehetnek az apró műanyag vagy karbonszálas propellerek is. A kísérletek éppen ezért arra keresik a választ, hogy milyen eljárással lehetséges megtartani a felhajtóerőt, de egyúttal minimalizálni a várható kár mértékét - mondja Anders la Cour-Harbo, a labor vezetője. A pontosabb megértést segíti a másodpercenként 3200 képkockát rögzítő kamera, amivel az ütközés pillanatát, a propeller törési irányát és a behatolási mélységet is meg tudják állapítani a kutatók. Ez nem olyan látványos, mint a MythBusters alábbi kísérlete, de éppen elég hatásos.

Az egyetemi labor, ha már rendelkezik majd megfelelő tapasztalattal és felszabdalt hússal, a tervek szerint vizsgálni fogja a nagyobb és gyorsabb drónok okozta kár mértékét is. Remélhetőleg hamar rájönnek, hogyan lehet a propellert törni a karunk helyett.

Azóta történt

  • 300 TB ajándékba a hadronütköztetőből

    A CERN jelentős mennyiségű információt tett közzé az interneten. Egy részét már a középiskolások is érteni fogják, a többit a tudósoknak szánják.

  • Sikeres drónkísérlet a UPS-nél

    Ha tényleg szükség lett volna rá, az asztmás gyerek időben megkapta volna az inhalátorát. A végső cél a kereskedelmi szállítmányozás.

Előzmények