Madárnak hitték, de egy drón volt

Szomáliában kamerával felszerelt, kétrotoros megfigyelőt találtak, ami még csapkodott is a szárnyával, hogy madárnak tűnjön.

Hirdetés

Könnyen madárnak nézhette bárki azt a drónt, amit a szomáliai lapok a helyi hírszerzés (National Intelligence and Security Agency, NISA) eszközének tulajdonítanak. A képek május elsején készültek a szerencsétlenül járt megfigyelőeszközről, de csak a héten kerültek nyilvánosságra.

Nem szárnyalhat már tovább Nem szárnyalhat már tovább
Nem szárnyalhat már tovább (forrás: Sawirro) [+]

A madárszerű kialakítás révén a két propeller a szárnyak belső vonalán kapott helyet, a külső részek pedig mozgathatóak (voltak a zuhanás előtt), ettől még inkább tűnt állatnak mint gépnek. A drón az Atlas Obscura tájékoztatása szerint akár az amerikai hadsereg szomáliai titkos drónbázisáról is származhatna, de ők jellemzően jóval nagyobb gépeket alkalmaznak.

Oroszországban a Half-Life City Scannere kelt életre, a DARPA rovarméretű- és vízalatti drónokkal is kísérletezik, és ezek csak a publikált, tehát jó eséllyel már elavult megoldások. Izgalmas és aggasztó egyszerre, hol tart már a haditechnika.

A madárforma nem újdonság, többféle megoldás is született már az elmúlt években, sőt az egyik legújabb sirálynak álcázott drónt egy reklámkampány miatt annyira élethűen alkották meg, hogy gépi kloákája rendszeresen megkínálja a strandolókat némi naptejjel.

Azóta történt

Előzmények