A WinZip, a Yahoo! és a Lycos szervereit is megtámadták

A támadásokra egy biztonsági kutató, a Future South Technologies elnöke, a komoly hackermúlttal rendelkező Jonathan Hall hívta fel a figyelmet egy publikációjában, ahol leírta, hogy román crackerek a Shellshock sebezhetőséget kihasználva több céget is célba vettek, köztük a Yahoo!-t, a keresőmotort üzemeltető Lycost, illetve a tömörítési eszközt forgalmazó WinZipet. Hall azt írta, hogy az elmúlt két hétben támadók a nemrég felfedezett Shellshock hibára alapozva a Yahoo! két szerverét is kompromittálták.

A kutató a botnetre akkor bukkant rá, amikor egy támadás nyomait követte, és eljutott a WinZip.com-ig, ott végzett egy próbát, hogy bizonyítsa a sebezhetőséget. A vizsgálat lezárása után Hall értesítette a WinZip üzemeltetőit és az FBI-t. Ezek után tovább kutatott, és akkor fedezte fel, hogy a lycos.com és a yahoo.com is érintett.

A Yahoo biztonsági vezetője leszögezte, hogy csak néhány szerverük volt sebezhető, vizsgálatuk kimutatta, hogy nem történt adatlopás, de ideiglenesen lezárták a szervereket, majd javították a hibát.

A Lycos és a WinZip hivatalosan ugyan nem jelentette be, de Hall úgy tudja, dolgoznak a hiba javításán. A WinZip képviselője hangsúlyozta, hogy felhasználói adatok náluk sem kompromittálódtak.

Azóta történt

Előzmények

  • Az Apple frissített, de mi van az Androiddal?

    A Bash hibájára folyamatosan készülnek a javítások, OS X-re tegnap jelentek meg a frissítések. Mobil eszközön csak akkor van elvi kockázat, ha manipulált készüléket használunk.

  • A jövőben csak Yahoo-fiókkal lehet használni a cég szolgáltatásait

    A vállalat szolgáltatásaiba nemsokára sem Facebook, sem Google-fiókkal nem lehet majd belépni. A közkedvelt Flickr is érintett.

  • HTTPS-re váltott a Yahoo Mail

    A vállalat végre meglépte a sokak által várt módosítást, és ezentúl minden kommunikációt titkosít a kiszolgáló és a kliens között.