Mintaiskolát nyitott a Samsung a magyar telephelyén


Az iskolának otthont adó Rimóczi-kastély

Ahogy oly sok más nagy IT-cégnek, a Samsungnak is létezik egy globális képzési programja (Samsung Smart School), melynek szerencsére ma már magyar megvalósítása is van: Jászfényszarun, ahol különleges sikertörténetként 1989 óta üzemeltet egységet a dél-koreai gyártó (ez a gyár ma már nemcsak Európa, hanem a világ egyik legmodernebb tévégyárává nőtte ki magát), a cég a program keretében egy helyi iskolát szerelt fel és (részben) üzemeltet, ahol olyan körülmények között lehet tanulni, amelyek egyértelműen világszínvonalúnak mondhatóak.

A Samsung Smart School hivatalos átadása csak a jövő héten történik meg, de az IT café megkereste a helyi vezetőt, aki készséggel mutatta be a már most is működő intézményt.

Az iskolát a felújított jászfényszarui Rimóczi-kastélyban hozták létre (korábban tsz-iroda, a ma labornak helyet adó alagsorában a kádári időkben KISZ-klub üzemelt). A teljes egészében az iskola részére bocsátott mezővárosi „kastélyban” két tanterem, két labor, egy hall és egy bemutatóterem kapott helyet.

Smart School

A Smart School a vállalat – ahogy ma mondják – társadalmi felelősségvállalásának a jelképe: ingyenes képzéseken lehet részt venni. Az iskola vezetője elmondta, hogy egyrészt felnőttek továbbképzését biztosítják, de emellett a helyi általános iskolával együttműködve a kisdiákok óráinak és szakköreinek is helyet adnak. A gyerekek és a pedagógusok is a Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 edition) táblagépet, illetve a Smart School saját szoftverét használják.

A felnőttképzés keretében bárki jelentkezhet ide, aki érettségivel rendelkezik, és ezek után három hónapig a Samsung összes termékével (a mikrótól az okostelefonig)  megismerkedhet olyan szinten, ami máshol nem érhető el. Ez így elsőre nyilvánvalóan termékpromóció is, ez igaz, de a mai technológiai ipar állapotát nézve ez azt is jelenti, hogy a később értékesítőként, eladóként elhelyezkedni kívánók rengeteg olyan általános technológiai ismerethez is hozzájutnak, amit igen nagy hatékonysággal használhatnak fel más termékek esetében is.

Smart School

Ami viszont talán fontosabb: a Smart School az adottságait kihasználva a nagyon közel fekvő általános iskola számára is biztosít oktatási lehetőséget: egy osztály szinte teljes egészében, a többi tanuló szakkörök keretében tölti el itt óráit.

Smart School

Hogy mit jelent ez? A cég a legmodernebb technológiákat és eszközöket biztosítja infrastruktúraként a tanításhoz, melyet a szintén folyamatos képzésben részesülő tanárok  kifejezetten e körülményekre alkalmazott tanmenetek alapján végeznek. Magyarul: a Samsung csúcstechnikát ad, az ezekre szabott tanítási módszereket pedig a helyi tanárok alkalmazzák.

Smart School

Az iskola alapinfrastruktúráját a Samsung állta, a működtetés költségeiben pedig osztoznak a jászfényszarui önkormányzattal.

Smart School

Azóta történt

Előzmények