A Samsung beszáll a gyógyszeriparba is

A memóriachipek, a mobiltelefonok és a lapos tévék területén világcégnek számító dél-koreai Samsung Electronics azt tervezi, hogy állami támogatás bevonásával a következő öt évben 500 millárd wont (körülbelül 390 millió dollárt) fektetnek be a biotechnológiába, pontosabban az úgynevezett „biosimilarok” kutatásába és gyártásába – adta hírül a Korea Herald. A befektetés összegének megerősítését a Samsung egyelőre megtagadta, de a projekt beindítását elismerték: „A biosimilarok gyártása stratégiai terveink, a növekedési célzó erőfeszítéseink egy részét képezi. Keményen fogunk belépni erre a piaci területre” – nyilatkozta James Chung, a Samsung szóvivője. A dél-koreai kormányzat e szegmensben nagy lehetőségeket lát, ezért állami és banki segítséggel más sikeres hazai cégeket is igyekeznek rávenni az iparterület fejlesztésére.

A „biosimilarok” előállítása egy speciális területe a gyógyszergyártásnak: a magyarul „hasonló biológiai gyógyszereknek” elnevezett termékek jellemzője, hogy akkor készíthetőek és terjeszthetőek, ha az eredeti szabadalom már lejárt, ám meg kell különböztetni őket a mintául vett terméktől, mivel a technológiából eredően nem biztosítható a tökéletes azonosság.

A tervek szerint dél-koreai biotechnológiai cégek végzik majd a fejlesztést, melyhez a Samsung (illetve más helyi nagyvállalatok) piacukkal és marketinggépezetükkel járulnak majd hozzá. Ez a törekvés csak egy a sok közül, mivel a kormányzat és a sikeres nagyvállalatok középtávú terveket dolgoztak ki annak érdekében, hogy Dél-Korea jelenlegi kiemelt gazdasági pozíciója megmaradjon, sőt ha lehet erősödjön – ezért igyekeznek összehangoltan cselekedni: a 2013-ig tartó ütemezésre dollármilliárdokat szánnak, mely összegek jó részét a 26 kiemelt projekt esetében döntően a hazai vállalkozások élénkítésére szánják.

Azóta történt

Előzmények