5G-s mobiltechnológiát tesztel a Samsung

Habár a negyedik generációsnak (4G) is nevezett mobilos adatátviteli technológia (Long Term Evolution – LTE) alkalmazása még épp hogy csak megkezdődött, a cégek már a következő fázisra készülnek, és a Samsung ma jelentette be, hogy megkezdték az LTE-nél több százszor gyorsabb 5G tesztelését.

A bázisállomásonként akár több tíz Gb/s-os adatátvitelt is lehetővé tevő 5G esetében a cég közleménye szerint már felmerült az a probléma, hogy milliméteres hullámhosszokon a teljesítménynövelésnek már vannak korlátjai a nagyobb távolságokra való sugárzásnál. De a Samsung egy általuk kialakított, a veszteségeket mérséklő, 64 antennaelemet tartalmazó adásvételi technológiát (adaptive array transceiver), hozott létre, mely lehetővé tette, hogy az átviteli sebességet a korábbi néhány száz MHz vagy néhány GHz helyett 28 GHz-en két kilométeres távolságon fel tudták tornázni 1,056 Gb/s-ra.

Samsung 5G
Forrás: Samsung

A közlemény szerint mostantól még több energiát fektetnek a technológia implementációjába és fejlesztésébe, hogy 2020-ra az 5G megjelenhessen a kereskedelmi forgalomban is. A Samsung kitér arra, hogy a világon már több helyen is folynak ilyen kutatások és fejlesztések (többek között például Kínában 2012 februárjában jelentették be, hogy állami finanszírozással megkezdték a munkát, az Európai Bizottság is újabb 50 millió eurót szán az 5G kifejlesztésére – e projektek céldátuma is 2020), így olyan verseny jött létre, mely segítheti, hogy mihamarabb elkészüljön egy jól használható megoldás.

Azóta történt

Előzmények