Új erőre kaphat a Tizen operációs rendszer

A Tizen-projekt két évvel ezelőtt indult az Intel és a Samsung vezetésével és néhány nagyobb támogatóval, mint a Vodafone, az NTT Docomo, Telefonica, Panasonic Mobile, valamint a Linux Alapítvány. Az új operációs rendszer alapját a Nokia által a Windows Phone miatt dobott MeeGo képezte, ami korábban a Maemo és a Moblin kombinálásából jött létre. Miután a Samsung leállt a Bada-alapú telefonok gyártásával, a dél-koreai vállalat ezt az operációs rendszert is beolvasztotta a Tizenbe. A cég vezetősége már többször utalt arra a múltban, hogy csökkenteni szeretné függőségét a Google-tól és az Android platformtól,

Hirdetés

Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy az új rendszer csak elvben sorakoztat fel neves támogatókat, a valós Tizen-alapú készülékekből nem nagyon lesz semmi, a Samsung is elhalasztotta az új operációs rendszert használó telefonjának premierjét, és egyelőre még semmi más sincs a piacon ami azt mutatná a felhasználók felé, hogy a Tizenből végre tényleg lesz valami. (Az egyetlen kivétel a Samsung NX300 kamerája, hivatalosan azonban ez nem egy Tizent futtató készülék, bár a felhasználói felület mögött a vizsgálatok szerint már ez az operációs rendszer fut).

Az új tagok
Az új tagok

A most zárult Tizen Fejlesztői Találkozó viszont végre szolgált némi érdekességgel, bár a várt készülékbejelentéssel a Samsung továbbra is adós maradt. Kiderült viszont, hogy további 36 támogatót találtak a projekthez, köztük olyanokat is, mint az eBay, a a McAfee, a Konami, a Sharp, a Weather Channel és a HERE (a Nokia térképes üzletága). Az új partnerek számára a Tizenben a szigorú megkötések, szabályozások hiánya, a személyre szabhatóság, a HTML5 használata a legvonzóbb, az NTT Docomo, japán legnagyobb mobilszolgáltatója kifejezetten örül annak, hogy a platform segítségével teljesen a hazai piac igényeire szabhatja az általa árusított mobilkészülékeket.

A mostani lépés azt mutatja, hogy a Samsung jelentős energiát és erőforrást hajlandó fektetni a Google-tól való függés csökkentésére, és az Intel segítségével más nagy cégeket is meg tud győzni arról, hogy szükség van egy komoly alternatívára az Androiddal szemben. Persze a Google-ökoszisztémába belegabalyodott felhasználók átcsábítása nem lesz egyszerű feladat, de ha a Tizen a BB 10-hez hasonlóan kínálni fog valamilyen megoldást a fontosabb androidos alkalmazások futtatására, a Tizen akár valós mobilpiaci tényezővé is válhat. A Samsung mindenesetre 4 millió dollárt ajánlott fel a legjobb tizenes alkalmazásokat fejlesztőknek.

Azóta történt

Előzmények