Rekord bevétel és nyereség a Samsungnál

Minden eddiginél magasabb bevételt és nyereséget jelentett a Samsung, ami az utóbbi időben már bőven a nagy rivális Apple nyakára nőtt, sőt, a piaci részedési mutatók mellett már nyeresége is magasabb, mint az amerikai vállalatnak. A Samsung már első negyedéves jelentésében is rekord eredményeket közölt, az S4 sikerét meglovagolva pedig erre is sikerült sikerült rátennie egy lapáttal, a gyártó 8,5 milliárd dollár profitot termelt 51 milliárd dolláros árbevétel mellett. Az elemzők és befektetők viszont még így is csalódottak némileg, mert a korábbi számítások szerint még ennél is magasabb, 8,9 milliárdos profitot vártak (a Samsung saját előrejelzése egybeesett a tényleges eredményekkel).

A dél-koreai vállalatot a csúcsra repítő mobilkommunikációs részleg azonban a 9 százalékos árbevétel-növekedés ellenére 3 százalékkal alacsonyabb nyereséggel zárta a második negyedévet, mint egy évvel korábban. Ez annak a jele lehet, amire egyre több elemző és mobilpiaci szakértő hívja fel a figyelmet: a csúcskategóriás okostelefonok piaca kezd telítődni, a növekedés lelassult, és már jóval nehezebb a prémium szegmensből akkora bevételeket generálni, mint a korábbi évek során. A Samsung ennek ellenére bizakodó az év hátralevő időszakára, és azt várja, hogy az okostelefonok iránti igény továbbra is nőni fog, bár az eddiginél lassabb tempóban. Az idei második negyedévben a Samsung értékesítette az okostelefonok harmadát a friss piackutatási adatok szerint, míg az Apple nagyjából 15 százalékkal a második helyen áll (a harmadik az LG 5 százalékkal, a negyedik és ötödik helyen a Huawei és a ZTE osztozik, 4 százalék körül részesedéssel). Több elemző is visszavágta várakozásait a Samsung okostelefon-eladásait illetően, a JPMorgan pedig 80 millió helyett már csak 60 millió darab S4 eladására számít.

A Samsung részvényei az évben eddig 17%-ot veszítettek értékükből, főleg azon félelmek miatt, hogy a gyártó egyre nehezebben veszi majd fel a versenyt az olcsóbb modelleket kínáló kínai versenytársak ellen, és csúcskategóriás Galaxy S modelljei is veszítenek lendületükből.

Azóta történt

Előzmények