Saját doménnevet kaphatnak a bankok


Mikko Hyppönen

Az F-Secure azt javasolja az internetes doménneveket felügyelő ICANN-nak, hogy hozzanak létre egy kizárólag bejegyzett bankok és más pénzintézetek számára fenntartott szponzorált végződést, a .safe-et.

Az APACS, az angol pénzügyi szervezeteket összefogó szakmai szervezet szerint ma 17 millió ember intézi banki ügyleteit az interneten keresztül az Egyesült Királyságban, és ez a szám csak nőni fog. A trend más országokban is hasonló. Az internetes banki felhasználók számával azonban a csalók száma is nő: ezt bizonyítja, hogy 2005 első hat hónapjához képest az online banki ügyintézéssel kapcsolatos csalások száma 2006-ban 55 százalékkal nőtt.

Az F-Secure szakemberei úgy vélik, hogy ha az ICANN bevezetné a .safe – esetleg .sure vagy .bank – domént, az IT-biztonsági megoldásokat szolgáltató vállalatok hatékonyabb szoftvereket tudnának fejleszteni a felhasználók védelmére. „Az ICANN biztonságosabbá teheti az online banki ügyintézést, ha a bankok és más pénzintézetek számára létrehoz egy felsőszintű doménnevet. Az ötlet már korábban is felmerült ugyan, de az online csalások jelenlegi magas számát tekintve elérkezett a cselekvés ideje. A .safe több millió online ügyfél számára teremtené meg az internetes banki ügyintézés biztonságát” – magyarázta Mikko Hyppönen, az F-Secure kutatási igazgatója.

Azóta történt

Előzmények