Baj van az orosz rakétákkal

A gyártó elismerte, hogy vizsgálatot indítottak, de egyelőre további részleteket nem kívánt elárulni.

Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz ma bejelentette, hogy további ellenőrzéseknek vetik alá a Proton-M hordozórakétát, és esetleg okozhatja azt, hogy idén egyes műholdak pályára állítása késedelmet szenvedhet.

A bejelentésre azok után került sor, hogy a Kommerszant megszellőztette, hogy néhány rakétánál gyártási problémákat fedeztek fel, és ez a legjobb esetben is több hónapos csúszást jelent egyes misszióknál.

Ez komoly gondokat jelenthet sok, a Roszkozmosszal szerződésben álló vállalatnak, hiszen a világon sokan a Proton-M-et használják műholdak felbocsátására: az orosz lap szerint idén 27 rakétára van megrendelésük, ezek közül nyolc lenne Proton-M.

A hivatal szóvivője megerősítette az extra vizsgálatok elrendelésének tényét, de Igor Burenkov csak annyit mondott, hogy a tesztek után szolgálhatnak bővebb információkkal, illetve akkor tudják megmondani, hogy lesz-e késedelem a vállalások teljesítésében, és ha igen, mekkora.

A Kommerszant értesülései szerint a hajtómű egyes elemeivel akadtak gondok, mégpedig a hőállóság területén. A hivatal közölte, hogy visszahívtak minden második és harmadik fokozatú hajtóművet. A Pravda úgy tudja, hogy a titkosszolgálat, az FSZB is beszállt a vizsgálatba, ugyanis felmerült a gyanú, hogy nem megfelelő minőségű anyagokat használtak az érintett egységekben.

A Kreml szóvivője is megszólalt, de ő nem tulajdonított mindennek nagy jelentőséget: Dmitrij Peszkov elmondta, hogy a Roszkozmosznál is előfordulnak hibák, de sokkal több a siker.

Azóta történt

Előzmények