Rekord: egyszerre húsz műholdat lőttek fel az indiaiak

India fontos szereplő ezen a területen, mivel saját fejlesztésű rendszerüket sokkal olcsóbban adják bérbe, mint a versenytársak.

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) közölte, hogy szerdán a saját fejlesztésű rendszerükkel (PSLV-C34 – Polar Satellite Launch Vehicle) egy kilövéssel 20 műholdat bocsátottak fel – ezek közül három indiai, 17-et pedig megbízásból állítanak pályára, közöttük van a szintén indiai fejlesztésű térképészeti műhold, a Cartosat-2 sorozatból. Egyetlen misszió keretében ez indiai rekordnak számít. Korábban, 2008-ban a PSLV 10 műholdat vitt fel, ez is rekord volt akkor. A rangsort egyébként az oroszok vezetik, ők 2014-ben 33 műholdat küldtek fel egyetlen rakétával, míg a NASA csúcsát egy 2013-as fellövés tartja, amikor 29 műholdat állított pályára.

A 320 tonnás PSLV-nek ez volt a 36. küldetése, a kilövést Satish Dhawan Űrközpontból hajtották végre.

A misszió a beszámoló szerint sikeres volt, a Cartosat-2 elsőként állt pályára, majd a többi is sorra került, köztük pl. egy-egy indonéz, német, kanadai műhold, de a Google is megbízást adott egy szatellit pályára állítására.

Mindez nemcsak a 20 műhold miatt számít fontos hírnek, hanem a szervezet azt is demonstrálni tudta, hogy a PSLV rendszerrel különféle típusú, eltérő pályákon keringő műholdakat is pályára tudnak állítani egy küldetés keretében.

A PSLV egyébként igen népszerű a megbízó országok és szervezetek körében, mivel a hasonló technológiával rendelkező szervezetekhez képest 40 százalékkal kevesebbet kérnek a pályára állításért: 1999 óta 57 külföldi műholdat vittek fel.

Azóta történt

Előzmények