A Pirate Bay titkosítaná az egész internetet

Néhány napja terjedt el a hír, hogy a Pirate Bay szakemberei egy olyan terven dolgoznak (Transparent end-to-end encryption for the internets – IPETEE), melynek nagyra látó célja az, hogy az interneten zajló összes tevékenységet titkosítással lássák el, megelőzendő, hogy illetéktelenek megszerezzék a felhasználók adatait, megismerjék online tevékenységüket.

A szakmailag máris sok kritikát kapott kezdeményezés nyilvánvalóan a világ leghíresebb torrentoldalát működtető csoport válasza a svédországi lehallgatási törvényre. Fredrik Neji, a Pirate Bay egyik alapítója nyilatkozatában elmondta a hírt felröppentő NewTeeVee weboldalnak, hogy a fejlesztés alatt álló rendszer elkészül Windowsra, Linuxra és OS X-re is, s 2008 végén már elérhető lesz egy változata a nagyközönség számára. A tervezett program azonban csak akkor fog működni, ha mindkét, kapcsolatba lépő gépre feltelepítik.

A vállalkozás lehetetlenségére (illetve értelmetlenségére) utaló bírálatok sokfelől érkeztek. Egyrészt elmondják, hogy igen sok adatáramlási folyamatnál már így is léteznek titkosítási opciók (p2p, e-mail stb.), csak alkalmazni kell őket. S ha meg is születik majd ez a program, akkor – mivel a védelemhez mindkét gépen futtatni kell majd – vajon azok a weboldalak is alkalmazni fogják, amelyeket a legtöbben látogatnak? Hiszen ezek meglátogatásából lehet a legtöbb érdemi kereskedelmi információt kinyerni. S a legfontosabb kifogás: a privát szférát fenyegető legnagyobb veszély a kormányzatok felől leselkedik a felhasználókra, ám az utóbbi idők eseményei azt bizonyítják, hogy mind többen hajlandók elfogadni a lehallgatás tényét az ígért nagyobb biztonság reményében, így – hiszen kötelezővé nem tehetik – az egész projekt megbukhat már azon is, hogy sokan nem fogják feltelepíteni a titkosító szoftvert.

Úgy tűnik, a Pirate Bay kezdeményezésének nagyobb a füstje, mint a lángja. Ugyanakkor, ha más szempontból nézzük, s nem egy megvalósítandó, megvalósítható projektként tekintünk rá, hanem jelzésként fogjuk fel – s ez a politikai ambícióval bőven ellátott Pirate Bay esetében nem lehetetlen –, akkor az IPETEE az egyik lépése egy olyan folyamatnak, mely az internetet ellenőrizni kívánó szándékok elleni határozottabb fellépést, a civil nyomásgyakorlás megerősödését jelezheti.

Azóta történt

Előzmények