Pénzbánya Kínában

Szakmai körökben hangos hahotával fogadták a bostoni IDG lapkiadót, amikor a kilencvenes évek elején befektetési tőketársaságot alapított Kínában.

A mai állapotainál sokkal "kommunistább" volt Kína tíz-tizenöt évvel ezelőtt, amikor befektetési tőkealapot hozott létre az ázsiai országban a bostoni székhelyű, lapkiadóként akkor már tízéves kínai tapasztalatokkal rendelkező International Data Group Inc. (IDG) magazinkiadó vállalkozás. Abban az időben, 1992 táján ismeretlen "emberfajta" volt a jól képzett kínai vállalkozó, csak néhány igazi magáncég működött az országban, és az átkos kapitalizmus egyik jelképének számító tőzsdének nyomát sem lehetett látni az országban. Egy szóval nehéz volt olyan vállalatokat találni, amelyekbe egy tőkealap egyáltalán befektethetett volna. Ugyanakkor a több milliárd potenciális fogyasztót kínáló piac csábítása is erős volt, így az IDG belevágott a dologba, miközben a versenytárs kockázati tőketársaságok vezetői csak nevettek az ötleten – derül ki a Business Week cikkéből.

Úgy tűnik azonban, ismét érvényes lesz az a mondás, hogy az nevet igazán, aki a végén nevet: az IDG Technology Venture Investment Inc., a bostoniak kínai vállalkozása jelentős haszonra tett szert az elmúlt öt évben, amióta óriási lendületet vett az ázsiai ország gazdaságának fejlődése. 170 millió dolláros befektetése 42 százalékos megtérülési rátával fialt, és ami talán még fontosabb, mivel ez volt az első ilyen jellegű alap, amely megjelent a kínai piacon, az ottani vállalkozók úgy tekintenek rá, mint a biztos finanszírozási forrásra, ha technológiai start up céget akarnak alapítani. Ennek eredményeként az IDG megszerezte a ma már a világ legdinamikusabb piacának tekintett ország legjobb üzleteinek egy részét – jellemzi a cég helyzetét Gavin Ni, a kínai kockázati tőke helyzetét elemző pekingi Zero2ipo Ltd. igazgatója.

Az IDG stratégiájának egyik fő csapása a Kelet és a Nyugat találkozásának kiaknázása. Átlagosan egymillió dollárnál valamivel nagyobb befektetéseik célpontjai tipikusan olyan vállalkozások, amelyek valamilyen, az Egyesült Államokban már bevált ötletet próbálnak átültetni a kínai viszonyok közé. Egyebek mellett segítették az Amazon.com, az eBay és a Bloomberg ottani változatainak világra jöttét. Partnereik általában jelentősen módosítják az amerikai üzleti modellt, például a sanghaji Ctrip.com International Ltd., amely az egyesült államokbeli Expedia Inc. utazási site megfelelője, sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a telefonos helyfoglalásra, mint mintacége, mivel a kínai néplélek szereti élő szóval intézni az ilyen ügyeket, nem bízik az interneten lebonyolított, személytelen foglalásokban. Az ilyen módosításokat is segíti tapasztalataival az IDG, minek köszönhetően nem mellesleg 37 millió dollárt keresett a Ctripten a cégbe fektetett 1,6 milliójával.

A befektetési alapot egy kínai menedzser, Quan Zhou vezeti, akit tizenhét évesen, a nagy kulturális forradalom idején három évre vidékre küldtek robotolni. Műszaki diplomáját már az Egyesült Államokban, a Rutgers Egyetemen kapta kézhez. A "nép közé vegyülés", mint mondja, megtanította arra, mi kell az embereknek. Emellett a szakember nem csupán szakmájának tudnivalóit tanulta meg alaposan az egyetemen, illetve később a NASA alkalmazottjaként, hanem arra is ügyel, hogy a rá bízott vállalkozásnak jó kapcsolatai legyenek a kínai állammal, valamint potenciális ügyfeleivel. Jian Lu, a számítógépes és mobiltelefonos játékokat fejlesztő Moloon International Inc. vezetője nemrégiben azt nyilatkozta: bár cége nem az IDG-től kapta a legjobb finanszírozási ajánlatot, mégis őket választotta, mert nekik van a legjobb támogató csapatuk.

Minderre szüksége is van a befektetési alapnak, ugyanis az elmúlt időszakban megjelentek a piacon konkurensei. 2004 rekordév volt a kínai kockázati tőkebefektetések terén: 253 üzletben 1,3 milliárd dollár talált gazdára – állítja a Zero2ipo. A versenytársak között olyan, korántsem szelídségükről híres alapok vannak, mint a japán Softbank, az amerikai Accel Partners, a tajvani Acer Technology Ventures, illetve több helyi, kínai cég.

Az IDG hamarosan megnyitja következő, 150 millió dolláros alapját, amely a legnagyobb, egy adott célra rendelkezésre álló finanszírozási keret a vállalkozás történetében. Az új forrásból digitálismédia-vállalkozásokat, fogyasztói, internetes eszközöket fejlesztő cégeket és vállalati szoftveralkalmazásokat kínáló induló vállalkozásokat fognak támogatni.

Azóta történt

  • Reszkess, Amerika!

    Kína már nem csupán az alacsony bérű munkásokat foglalkoztató ágazatokban tör világpiaci pozíciókra.

Előzmények