Jönnek a kínai it-cégek

A kínai informatikai nagyvállalatok gyártókapacitásuk egy részét szeretnék áthelyezni régiónkba, jórészt azért, hogy kihasználják az Európai Unió nyújtotta előnyöket. Ezek sorába tartozik az IBM teljes PC-üzletágát felvásárló Lenovo is, amely évi egymillió PC gyártásához keres megfelelő terepet térségünkben, így a magyarországi befektetés lehetősége is felmerült azon a tárgyaláson, amelyet Kovács Kálmán az informatikai tárca vezetője és Huszty András, a kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos folytatott a napokban Kínában a cég vezetőivel. A miniszter utalt arra, hogy a múlt évben 5 milliárd dollár árbevételt elért Lenovo PC-gyártó élénken érdeklődik – mint lehetséges gyártási helyszín –, a székesfehérvári volt IBM gyár iránt, ahol jól szakképzett munkaerő is található.

Ugyancsak évi egymillió színes televíziókészüléket gyártana a régióban – a gyártott darabszám alapján a világ legnagyobb színestelevízió-gyártója – a 3,2 milliárd dollár cégértékű, évente 18 millió televíziót gyártó TCL, ám az egyenként 600-1000 főnek munkát adó beruházások helyszínéről még nem született döntés. (A beruházások nagyságrendje alapján e vállalatok bekerülnének abba a körbe, amelynek résztvevői egyedi elbírálás alapján támogatást élvezhetnének, vagyis invesztíciójuk elérné az 50 millió eurót). Az viszont már biztos, hogy ez utóbbi cég úgynevezett szolgáltatási támogatási rendszert épít ki Magyarországon, hasonlóan a világ 45 országában már jelen lévő Huaweihez, amelynek budapesti központjában – ahonnan a régiót is kiszolgálná – hatvan főt foglalkoztatnak, s amelynek 60 százaléka magyar szakemberekből áll majd. Emellett az összes alkalmazotti létszám 70 százaléka mérnök lesz. Ezek a kínai vállatok a magas hozzáadott értéket képviselő gyártó, szolgáltató tevékenységet hoznának régiónkba – mondta Kovács Kálmán, egy vasárnapi sajtótájékoztatón.

A magyar it-vállalkozások is betörhetnek a kínai piacra, főként annak következtében, hogy a kínai Szilícium-völgynek tekinthető, nyolcmillió lakosú Shenzhen városában ősszel megnyílik a magyar it-iroda, amely inkubátorházként működik majd. Erről állapodott meg a miniszter a város főpolgármesterével, s arról is megbeszéléseket folytattak Kínában, hogy az ottani vállalatok miként jelenhetnének meg a budapesti Jövő házában.

A kínai road show-n több magyar cég is részt vett, így például a 77 Elektronika a China Telecommal kíván üzletet kötni, míg a Synergon és a Megatrend informatikai szolgáltatások értékesítéséről tárgyalt, az eGroup pedig egy mobil azonosítási rendszert kínált fel. Üzleti kapcsolatokat keresett a Matáv és a PanTel is.

Azóta történt

Előzmények