Repül a nehéz kő, ki tudja, hol áll meg?

Lassan már megszokott módon a két nagy piackutató cég, a Gartner és az IDC egy napon adta ki a PC-s piac helyzetéről szóló negyedéves jelentését. Bár az általuk használt módszerekben vannak eltérések, és a számok emiatt általában kismértékben eltérnek egymástól, a trend mindkét elemzésből világosan látszik – a PC-s piac továbbra is a Pugacsov-kobrát idéző kecsességgel zuhan, bár azt még mindig nem látni, mikor áll bele a földbe, a Gartner szerint az öt évvel ezelőtti szintre esett vissza a kereslet.

A Gartner számításai szerint az előző év harmadik negyedévéhez (július-szeptember) képest 8,6 százalékos volt a visszaesés, míg az IDC mérései mínusz 7,6 százalékot mutatnak, bár ez jobb eredmény, mint a vállalat által prognosztizált 9,5 százalékos csökkenés. A fogyasztói kereslet csökkenését valamelyest ellensúlyozta a vállalati beszerzések enyhe növekedése, a HP, a Dell és a Lenovo egyaránt emelkedést tapasztalt ebben a szektorban, az Acer és az ASUS szénája azonban továbbra is rosszul áll, mert az ő gépeiket jellemzően inkább az otthoni felhasználók vásárolják. Az IDC PC-s piaci elemzéseiért felelős alelnök szerint jelentősen kitolódik a hagyományos asztali PC-k és notebookok életciklusa, a felhasználók egyre csak halasztgatják ezek cseréjét, és inkább tabletet vagy okostelefont vesznek. Kiemelten igaz ez a fejlődő országokra, ahol sokaknak pont az igen olcsó androidos tabletek és okostelefonok jelentik a belépést a információtechnológia világába, sokaknak ezek az eszközök az első “számítógépeik”. Ők ezeket a készülékeket elsősorban tartalomfogyasztásra, kommunikációra, fényképezésre, rövid videók felvételére használják, ezért az egér, billentyűzet és produktivitás-alkalmazások hiánya nem nagyon érdekli őket.

Forrás: Gartner
Forrás: Gartner [+]

A gyártók ezt az időszakot szokták “vissza az iskolába” szezonnak hívni, ilyenkor általában felpörög a kereslet az otthoni számítógépek és notebookok iránt, de most ennek hatása is alig volt érezhető, és inkább az olcsó tabletek malmára hajtotta a vizet.

A Lenovo kis különbséggel ugyan, de tartja első helyét a gyártók között, a második a HP, a harmadik a Dell, és őket követi az Acer és az ASUS. Az IDC adatai szerint az EMEA régióban kiemelkedő mértékben esett a notebookok iránti kereslet, míg az Egyesült Államokban érezhető hatása volt a Windows XP – Windows 7 vagy Windows 8 átállásnak. A Lenovo a kínai piacon tapasztalható erős visszaesés jelentős problémát okoz a gyártónak, mert ez a piac fokozottan árérzékeny, így az olcsó tabletek ellen még a belépő kategóriás számítógépeknek sincs sok esélye. A kínai vállalat az Egyesült Államokban és Európában változatlanul erősődik, így globális vezető pozíciója nincs veszélyben, sőt, lassan amerikában negyedével növelte eladásait, és ha tartani tudja ezt az ütemet, akkor nemsokára átveszi a harmadik helyet az Apple-től. A HP-t ezen a piacon egyelőre még nehéz lesz megszorítania, az amerikai gyártó itt toronymagasan vezet.

Forrás: IDC
Forrás: IDC [+]

Összességében csak a top 3 gyártónak sikerült tartani az egy évvel ezelőtti szintet, sőt, nekik sikerült valamelyest javítani is az eredményeken. A többiek azonban újfent jelentős csökkenést könyvelhettek el, az Acer főleg a netbook eladások visszaesése miatt, az ASUS pedig mára annyi tabletet ad el, mint notebookot, így ez a gyártó úgy fest, hogy sikerrel tudja végrehajtani az átállást a számítógépgyártásról az olcsóbb mobileszközök gyártására.

Az elemzők véleménye megegyezik abban, hogy a csökkenő trend 2014-ben is folytatódni fog, a Windows 8.1-nek illetve az operációs rendszer farvizén érkező új, érintőképernyős notebookok, hibridek és asztali egybeszámítógépek egyelőre nincsenek komoly hatással a PC eladásokra.

Azóta történt

  • Egész jó negyedévet zárt az Intel

    A processzorgyártó az elemzői várakozásoknál kicsivel jobb eredményeket közölt negyedéves pénzügyi jelentésében, de a Broadwell-alapú chipek piacra dobását a gyártási folyamat finomítása miatt kénytelenek el eltolni.

  • Továbbra is hasít a Lenovo

    A kínai gyártó mára stabilan az első számú PC-gyártóvá vált, okostelefon-eladásai hatalmasat ugrottak, és a tabletek is szépen fogynak.

  • Átszervezéssel próbál új lendületet venni az Acer

    A tajvani gyártó az utóbbi két évben nehezen találja a helyét, a tabletek és okostelefonok térnyerése alaposan betett a PC-piacon korábban nagyon jól teljesítő vállalatnak.

Előzmények