Pályázati pénzre vár az informatikai szakma

Nincs rendjén, hogy mindeddig egyetlen fillérhez sem jutottak a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) keretében sikeresen pályázók – mondta Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke a napokban Balatonkenesén megrendezett 11. Menedzser Találkozón (Menta). Összesen hatezer pályázatot nyújtottak be az NFT gazdasági versenyképesség operatív programjára, amelyek fele valamilyen formában érintette az informatikát.

Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal szakmai irányításért felelős politikai államtitkára a rendezvényen a folyamat gyorsítását ígérte, s elmondta: a hivatal arra számított, hogy a 2006-ig tartó ciklusban összesen 15-16 ezer pályázatot nyújtanak be, ehelyett máris több mint kilencezer pályázat érkezett, melyekből 8200-at feldolgoztak, 6000 esetében már döntés is született, 18 milliárd forintról szóló támogatás kapcsán pedig már a szerződéseket is megkötötték.

Baráth kiemelte, hogy a GVOP keretében beadott pályázatok 12 százalékával semmilyen gond sem volt, 55-60 százalékuk pedig befogadható volt, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, hisz az Unióban a pályázatok 30 százaléka zsákutcába fut, 17 százalékuknál pedig vissza kell fizetni az elnyert támogatást.

Az IVSZ azt szeretné elérni, hogy az informatika önálló operatív programként jelenjen meg a második, 2007-2013 közötti NFT-ben. Ez azért is fontos lenne, mert azok a területek, amelyek nem kapnak szerepet a második NFT-ben, valójában állami fejlesztési támogatások, források nélkül maradnak, hisz 2007-2013 között az uniós pénzek magyar társfinanszírozására fordítandó összeg lefedi a magyar központi költségvetés fejlesztési forrásait – hangsúlyozta Kovács Kálmán, az informatikai tárca vezetője. Baráth elmondta még, hogy a második NFT központi eleme lesz az információ, az innováció és az infrastruktúra.

Azóta történt

Előzmények