Microsoft-hírek: bojkott és új domén


Pörögnek az események a Microsoft háza táján is, szó se róla. Az bizonyos, a verseny szorításában az eddig némiképp elhanyagolt internet a fő célpont. A közelmúlt legfontosabb eseménye az aQuantive hirdetési cég felvásárlása volt, de ezek után nem sokkal egy új szolgáltatás, a Popfly próbaverzióját is elindították. De érkeztek a múlt héten, a hét végén egyéb hírek is a redmondi céggel kapcsolatban.

A Popfly kapcsán mi is írtunk arról a szemfüles bloggerről, aki nem siklott át azon a tényen, hogy a Popfly.com doménről bejelentkezés után a Popfly.ms címre érkezünk. Mint Computer Guru minimális munkával kiderítette, a .ms hivatalosan bejegyzett felső szintű domén, Montserrat brit territórium végződése, ám a megvásárolható, mindössze 180 dollárért lehet hozzájutni. Ezzel kapcsolatban a blogoldal egyik szellemes megjegyzése: Is there something funny about google.ms?

A Popfly úgy látszik az olvasók humorérzékére volt legnagyobb hatással, mivel felmerült az a gondolat is, hogy a Microsoft dizájnere a Popfly logójához, a kacsához a Linux pingvinjétől kapta az ihletet. Hát igen, végül is mindkettő madár…


De komolyabb események is történtek. Egy tegnapi híradás szerint a Microsoft ma jelenti be, hogy tovább támogatja a nyílt forráskódú közösséget egy Office formátum (Ecma Open XML) és egy kínai szabvány (Unified Office Format) együttműködését segítő konverter megalkotásával.

A mai nap másik fontos történése a Microsoft számára, hogy Steve Ballmer a vállalat nevében egyezményt írt alá a vietnami kormánnyal programjaik licenceléséről, mellyel a kalózkodást – ebben Vietnam a világelsők között van – kívánják visszaszorítani. A szerződés következtében a Microsoft Office Systems szoftverét körülbelül 300 ezer kormányzati, közigazgatási és oktatási intézményben fogják alkalmazni.

De Ázsiában más is történik. India Gudzsarát tartományában május 16-án tüntettek a Microsoft ellen, s a kereskedők bojkottra készülnek, mivel úgy vélik a szoftvercég egyoldalúan bünteti az árusítókat a kalózszoftverek miatt, s kevés gondot fordít a felhasználók tájékoztatására és szankcionálására, ráadásul az indiai viszonyokhoz képest túl drágán adják programjaikat.

Azóta történt

Előzmények