Lehet, hogy nem is az orosz állam támadta Grúziát a neten, hanem bűnözők?

A Cnet informatikai portálhoz eljuttatott levelében Gadi Evron biztonságtechnikai szakember, a Zero Day Emergency Response Team alapítója kétségeit fejezte ki a sajtóban a napokban mindenütt (nálunk is) közölt hír kapcsán, mely szerint az elmúlt napokban, a grúz–orosz harci cselekmények idején tapasztalható internetes támadások mögött az orosz állam állna, mely így a valódi háborút egy kiberháborúval bővítette volna ki.

Evron elhamarkodottnak tartja a következtetést, s cikkében fel is sorolja érveit. A tények szerinte:

  • botnet támadás érte a grúz honlapokat
  • a támadások érintették a grúz netes infrastruktúrát, de az elérhető maradt
  • nincs jele annak, hogy a támadások egyenesen az infrastruktúrára irányultak volna
  • az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az éles politikai konfliktusok idején az egyik vagy másik állásponttal szimpatizálók maguktól, önkéntesen indítanak ilyen támadásokat

Evron szerint a hisztéria oka az „orosz–észt kiberháborút” övező és követő kommunikációs kampány, melynek során gyakorlatilag kialakult egy új beszédmód, illetve egy új hadviselési forma képe, holott még mindig nem tisztázottak az akkori történések, s például az elmúlt hónapban, amikor 300 litván weboldalt ért egy szokásosnak mondható támadás, máris mindenki kiberháborúról beszélt. [Evron kétsége annyiban jogos, hogy tényleges, részletes, objektív jelentés nem készült az Észtországot érintő támadásról, s a legalaposabbnak látszó feltételezés, mely szerint orosz szimpatizáns fiatalok magánakcióiról volt szó, lassanként eltűnt a süllyesztőben. A hivatalos nyugati álláspont szerint orosz állami támadásról volt szó, így e vélemény egyik megerősítésének tekinthető, hogy a NATO Tallinban nyitotta meg „kiberháborús központját”].

Evron úgy véli, ha Oroszország tönkre akarta volna tenni Grúzia internetes infrastruktúráját, akkor azt a sokkal hatékonyabb bombák segítségével tette volna meg. Vagyis nem tagadja a támadások megtörténtét, ám azt a fanatikus szimpatizánsoknak rója fel.

Egy másik kutató, Jose Nazario, az Arbor Networks munkatársa már korábban jellemezte a Cnet-nek a támadásokat, melyekről megállapította, hogy bár rövidebb ideig tartottak, mint az észteket érintőek, viszont sokkal koncentráltabbak és intenzívebbek voltak. A támadók kilétéről azonban ő sem nyilatkozott határozottan, tehát nem tudni, hogy kormányzati szervek vagy pedig a kormányzat által is megtámogatott, esetleg önkéntes csoportok állnak a háttérben.

Evron azonban korrekten idéz cikkében más véleményeket is, olyanokét, akik azt állítják, hogy bizonyítékaik vannak az orosz kormány szerepére – habár ez az előbb említett weboldal a Russian Business Network, egy csúcscrackerekből álló bűnözői csoport oldala, akik gyakorlatilag szabadon tevékenykednek Szentpéterváron, s olyan vélemény is akad, mely szerint valójában azért ilyen magabiztosak véleményükben, mert ők maguk hajtották végre a támadást.

Azóta történt

Előzmények